Η χώρα μας δεν έχει μέχρι στιγμής εμπορική παρουσία στην Κορέα.

To ενδιαφέρον της Κορεατικής εταιρείας JL Inc. να εισάγει αλκοολούχα ποτά και κυρίως μπύρα από την χώρα μας υπογραμμίζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ. Η κορεατική αγορά μπύρας θα πρέπει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ελληνικών ζυθοποιείων, σημειώνει.

Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου, η  μπύρα  αποτελεί  ένα  ιδιαίτερα  δημοφιλές  ποτό  για  το  Κορεατικό  κοινό,  το  οποίο καταναλώνεται  σε μεγάλες ποσότητες. Μια ποικιλία παραγόντων συμβάλουν στην διαχρονική αύξηση της κατανάλωσης, μεταξύ των οποίων:

  • Οι τάσεις για μια πιο υγιεινή διατροφή, οι οποίες ευνοούν την κατανάλωση ποτών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ έναντι κυρίως του παραδοσιακού soju,
  • Η σταθερά υψηλή κατανάλωση από τον γυναικείο πληθυσμό, και
  • Η κάμψη της Κορεατικής οικονομίας που δημιουργεί τάση στροφής σε χαμηλότερης αξίας ποτά.

Οι ετήσιες πωλήσεις μπύρας στη Νότιο Κορέα ανέρχονται σε 2 δις δολάρια Η.Π.Α. Το 90% της αγοράς καλύπτεται από εγχώρια παραγόμενες μπύρες, το ποσοστό αυτό είναι ωστόσο φθίνον. Η μορφή της αγοράς είναι ολιγοπωλιακή, καθώς τρεις εταιρείες κατέχουν την μερίδα του λέοντος, η  OrientalBreweryCompanyCo., Ltd. (Brands: Cass, OB, Cafri) κατέχει το 60% της αγοράς, η Hite-JinroCo. (Brands: Hite,  Max, Stout,  Filite) το26% της αγοράς και η Lotte ChilsungCo. (Brands: Kloud, Fitz) το  4%  της  αγοράς.  Ο  περιορισμένος  ανταγωνισμός  έχει  ωθήσει  στην ανάπτυξη και προσφορά πρακτικά ομοιόμορφων lagers μέτριας ποιότητας και μάλλον ουδέτερης γεύσης.

Οι  μικροζυθοποιείες  (microbreweries) αποτελούν  ένα  πολύ  πρόσφατο  φαινόμενο  στην Κορέα. Υπάρχουν σήμερα στη χώρα 100 περίπου εξ αυτών, πλην όμως, το μερίδιο αγοράς τους παραμένει μικρό, κάτω του 1% της συνολικής κατανάλωσης.

Η  ομοιομορφία  και  μέτρια  ποιότητα  της  εγχώριας  παραγωγής  στρέφει  σταδιακά  το καταναλωτικό κοινό προς εισαγόμενα προϊόντα. Η τάση αυτή εντείνεται περαιτέρω εξαιτίας της κατά  μέσο  όρο  αύξησης  της  τιμής  χονδρικής  των  εγχωρίων  ζύθων  κατά  5% περίπου λόγω  της νομοθεσίας της κυβέρνησης του κ. Moon για αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου στην χώρα.

Οι εισαγωγές μπύρας της Νοτίου Κορέας αυξήθηκαν από 11,9 εκ. $ Η.Π.Α. το 2001 σε 58,4 εκ. $ Η.Π.Α. το 2011, 141,9 εκ. $ Η.Π.Α. το 2015 και 309,7 εκ. $ Η.Π.Α. το 2018. Επισημαίνουμε ότι η αξία των εισαγωγών υπερδιπλασιάσθηκε το 2018 σε σχέση με το 2015, ενώ παρουσίασε αύξηση 18 % σε σχέση με το 2017. Η εισαγόμενη μπύρα καλύπτει πλέον το 10% περίπου της αγοράς  με  τάσεις  αυξητικές,  καθώς  το  καταναλωτικό  κοινό  στρέφεται  πλέον  προς  προϊόντα υψηλότερης ποιότητας με πλουσιότερη και πιο διαφοροποιημένη γεύση.

Κύριος προμηθευτής της Νοτίου Κορέας κατά το παρελθόν έτος υπήρξε η Ιαπωνία (78,3 εκ. $  Η.Π.Α.,  25,3%  της  συνολικής  αξίαςεισαγωγών),  ακολουθούμενη  από  την Κίνα (40,9  εκ. $ Η.Π.Α., 13,2% της συνολικής αξίας). Πέραν τούτων, και με εξαίρεση τις Η.Π.Α. (34,6 εκ. $ Η.Π.Α., 11,2% της συνολικής αξίας), η πλειοψηφία των Κορεατών καταναλωτών τείνουν να θεωρούν την Ευρώπη ως την κύρια προέλευση διαφοροποιημένων γεύσεων και τύπων ποιοτικής μπύρας.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνονται αξιόλογες εισαγωγές από το Βέλγιο (36,2εκ. $ Η.Π.Α., 711,7% της συνολικής αξίας), την Γερμανία (24,6 εκ. $ Η.Π.Α., 7,9% της συνολικής αξίας), την Ολλανδία (21,4 εκ. $ Η.Π.Α., 6,9% της συνολικής αξίας), την Ιρλανδία (18,5 εκ. $ Η.Π.Α., 6% της συνολικής αξίας), την Τσεχία (10,5 εκ. $ Η.Π.Α., 3,4% της συνολικής αξίας), την Πολωνία (10,2 εκ. $ Η.Π.Α., 3,3% της  συνολικής αξίας) και  την Γαλλία (8,3 εκ. $ Η.Π.Α., 2,7% της συνολικής αξίας). Η χώρα μας δεν έχει μέχρι στιγμής εμπορική παρουσία στην Κορέα.

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό, πιστεύουμε ότι η Κορεατική αγορά μπύρας θα πρέπει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ελληνικών ζυθοποιείων.