Σε εφαρμογή προτίθεται να θέσει η κυβέρνηση στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία αξιοποιώντας καλές πρακτικές από το Ιρλανδικό μοντέλο και ιδίως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Milkflex, που προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων – συνδεδεμένων με την τιμή του γάλακτος στους κτηνοτρόφους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Αυτό υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, η Υυφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ανέφερε:

«-Με τομέα αιχμής την ορεινή, εκτατική αιγοπροβατοτροφία, την πλέον φιλική στο περιβάλλον μορφή κτηνοτροφίας- ασυναγώνιστο όπλο μας στις απαιτήσεις της νέας πράσινης Συμφωνίας, θέτουμε σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία αξιοποιώντας καλές πρακτικές από το Ιρλανδικό μοντέλο και ιδίως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Milkflex, που προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων – συνδεδεμένων με την τιμή του γάλακτος στους κτηνοτρόφους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Προχωρούμε επιτέλους, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, στην εκπλήρωση ενός στόχου Εθνικού, στη Σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που επί 4,5 χρόνια κυριολεκτικά “καρκινοβατούσαν” με στόχο τη σύννομη αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, την απρόσκοπτη ροή επιδοτήσεων ιδιαίτερα εν όψει της αυστηροποίησης του πλαισίου της νέας ΚΑΠ, τη θωράκιση των Ελλήνων κτηνοτρόφων απέναντι στον κίνδυνο της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης των επιδοτήσεων ενώ δουλεύουμε για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης κάθε σταβλικής εγκατάστασης”.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στις προτεραιότητες για τη νέα χρονιά, η Φ. Αραμπατζή υπογράμμισε:

– Η διάθεση των εισφορών, κτηνοτρόφων – τυροκόμων υπέρ ΕΛΓΟ αποκλειστικά για ελέγχους στο κρέας, το γάλα, τα αυγά, την προστασία της ελληνικής παραγωγής και της εθνικής μας οικονομίας

Στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, τη ναυαρχίδα των εξαγωγών μας μετά το ελαιόλαδο, αξιοποιούμε επιτέλους το θαλάσσιο χωροταξικό και εξασφαλίζουμε ζωτικό χώρο για τις νέες επενδύσεις, απλοποιώντας και βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των περιοχών ολοκληρωμένης ανάπτυξης».