Με στόχο την ενημέρωση, δικτύωση, καθώς και την προτροπή προς νέους τρόπους και οδούς για την αξιοποίηση των πόρων και των προϊόντων των αγροτών, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στην Πρέσπα.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος PoliPrespa(www.poliprespa.com), από τον Α.Σ. Πελεκάνο, τον Δήμο Πρεσπών και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με την πολύτιμη συμβολή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Ο κ. Ηλίας Κάλφας, γεωπόνος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε στον τρόπο που οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν σύμμαχοι του αγρότη και να συμβάλλουν στην απόλυτη αξιοποίηση των πόρων του, αλλά και στην πρόβλεψη προβλημάτων που προκύπτουν στο χωράφι. Επίσης, παρουσίασε τη γεωργία ακριβείας και τα οφέλη της, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα αμπελώνων στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Ο κ. Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης, καλλιεργητής, ιδρυτής και δ/νων σύμβουλος της AgrifarmIKE, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δώσουμε υπεραξία στο όσπριο.

Ο κ. Νίκος Αρχοντής, οικονομολόγος, ειδικός για τις διεθνείς αγορές στην Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, παρουσίασε την πορεία του φασολιού στις αγορές του κόσμου, τις τάσεις και τον ανταγωνισμό, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση των ελληνικών εξαγωγών και των προοπτικών τους.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της ομάδας ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» από την Μεσσηνία, επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα της συνεργασίας των παραγωγών, στις σημαντικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία μιας ομάδας, αλλά και στους κινδύνους που ενέχει αυτό το εγχείρημα. Η «Νηλέας» είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα, που, όπως σημείωσε ο κ. Κόκκινος, απαιτεί συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση.

Ο κ. Σάντρος Χαραλαμπόπουλος, δ/ντης διεθνούς ανάπτυξης της MediterraAE (εμπορικής εταιρίας των μαστιχοπαραγωγών Χίου), αναφέρθηκε στο «χτίσιμο» του ονόματος ενός προϊόντος στις αγορές, αλλά και στη διατήρηση των πωλήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα, δίνοντας παραδείγματα από την προώθηση των προϊόντων μαστίχας ανά τον κόσμο. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό να προσφέρεις μαζί με το προϊόν σου και την ιστορία γύρω από αυτό τονίζοντας ότι στις Πρέσπες, η φύση, το τοπίο και το μικροκλίμα προσφέρουν έτοιμα πλεονεκτήματα προς προβολή για το φασόλι.

Ο κ. Ξενοφών Κάππας, γενικός δ/ντης του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών μιλώντας για τη δράση του Ιδρύματος με έμφαση στις δράσεις προώθησης αγροτικών προϊόντων και αγροτουρισμού. Τόνισε ότι η Πρέσπα έχουν τη δυνατότητα να οργανωθούν στο επίπεδο του τουρισμού υπαίθρου, εφόσον υπάρχει τουριστική υποδομή, δυνατό αγροτικό προϊόν και αναγνωρισμένη ταυτότητα του προορισμού, αρκεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική και να γίνει η κατάλληλη οργάνωση, ώστε να ωφεληθούν τόσο οι επαγγελματίες τουρισμού, όσο και οι παραγωγοί.

Στη σύνοψη των εισηγήσεων ο συντονιστής, κ. Παπαθανασίου, μίλησε για τις δυνατότητες που διαφαίνονται μέσα από τις εισηγήσεις για τον κάθε παραγωγό να συνάψει συνέργειες, ώστε να μπορέσει να διαθέσει σε ικανοποιητική τιμή και με καλούς όρους την παραγωγή του. Τόνισε ότι τα παραδείγματα που ακούστηκαν από τους ομιλητές, ουσιαστικά προτρέπουν σε προσωπική δράση και εγρήγορση, ιδιωτική πρωτοβουλία και συνέπεια στις συνεργασίες.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του Α.Σ. Πελεκάνος, κ. Κων/νος Ναλπαντίδης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής ανάπτυξης, κ. Βασίλης Άμπας. Στην ημερίδα παρευρεθήκαν επίσης ο κ. Θωμάς Μάνος, περιφερειακός σύμβουλος και ο πρόεδρος του ΦΔΕΠαΠ, κ. Παναγιώτης Παράσχου. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Φωκίων Παπαθανασίου, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.