Ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης στο Μεσολόγγι της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραμπατζή και της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη, Μαρίας Σαλμά, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των φορέων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.

«Σήμερα που συζητείται στη Βουλή ο κορυφαίος νόμος κάθε χρόνο, ο προϋπολογισμός, ο οποίος σηματοδοτεί μια νέα εποχή και για την αγροτική οικονομία, εδώ από την Αιτωλοακαρνανία εκπέμπουμε μήνυμα στήριξης των ανθρώπων του μόχθου, στήριξης της ελληνικής παραγωγής, στήριξης ενός από τους πλέον δυναμικούς τομείς της εθνικής οικονομίας, αυτόν της υδατοκαλλιέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός, η οποία επισκέφθηκε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ιχθυογεννητικό σταθμό και συσκευαστήριο στον Αστακό και τον Μύτικα.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει την αξία της υδατοκαλλιέργειας και γενικότερα της αλιείας και την εντάσσει στις στρατηγικές προτεραιότητές της», επισήμανε η κ. Αραμπατζή και επαναβεβαίωσε ότι γνώμονας της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι «το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο με στόχους ως το 2030 μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5%, διπλασιασμό της παραγωγής στους 220 χιλιάδες τόνους και αύξηση των εξαγωγών με την αξία τους στο 1 δις ευρώ και την εξωστρέφεια στο 85% – 90%.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιολογούμε επιτέλους και αξιοποιούμε το θαλάσσιο χωροταξικό, εξασφαλίζουμε «ζωτικό χώρο» για νέες επενδύσεις, απλοποιούμε και βελτιστοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των περιοχών ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΠΟΑΥ) και τις αδειοδοτούμε», σημείωσε και επέρριψε ευθύνες στην απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επέδειξε πρωτοφανή αδιαφορία απέναντι στην αλιεία και ειδικότερα στην υδατοκαλλιέργεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι -στα αναπτυξιακά – επενδυτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας – Θάλασσας, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων κινούνταν σε μονοψήφιο (!) ποσοστό, -ενώ από τις 23 αιτήσεις για Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), δηλαδή για τις περιοχές όπου μπορούν να εγκατασταθούν μονάδες κι έτσι να προσελκύσουμε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε μόνο η μία!
Όλα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Δεν θα αφήσουμε αυτόν τον «εθνικό πλούτο» αναξιοποίητο. Η χώρα έχει αλλάξει πλέον εποχή», διαβεβαίωσε η Υφυπουργός προαναγγέλλοντας ευρύ διάλογο με τους ανθρώπους της παραγωγής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, που προτίθεται να επισκεφθεί.

Από την πλευρά της η Μ. Σαλμά μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε: «Συζητήσαμε διεξοδικά τα προβλήματα και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στην Αιτωλοακαρνανία, δίνοντας έμφαση στις υδατοκαλλιέργειες. Με δεδομένο ότι η αγροτική δραστηριότητα στην Αιτωλοακαρνανία αποτελεί την κύρια ενασχόληση του πληθυσμού, η επίσκεψη της κυρίας Αραμπατζή είναι σημαντική. Και είναι σημαντική διότι στην σύσκεψη που έγινε τέθηκαν οι βάσεις ώστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει αρωγός στην επίλυση ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε η κυρία Υπουργός».