Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Παναγροτικό Σύνδεσμο Κύπρου, τη Bulgarian National Horticultural Union (Βουλγαρία) και τη Διεπαγγελματική Ένωση Φρούτων και Λαχανικών OIPA PRODCOM Legume Fructe (Ρουμανία), θα υλοποιήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REFRESH, για την προώθηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά (Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία).

Το έργο στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στις αγορές-στόχους μέσω της ενημέρωσής τους για την ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Τα προς προώθηση προϊόντα είναι: ακτινίδιο, ροδάκινο, κεράσι, καρπούζι, μήλο, πορτοκάλι, φράουλα, βερίκοκο, μαντόρα και ντομάτα.

Δικαίωμα συμμετοχής στις δράσεις του προγράμματος έχουν επιχειρήσεις / συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς και επιχειρηματίες/στελέχη επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Κατά το έτος 2020 πρόκειται να διεξαχθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Συμμετοχή στην Fruit Logistica 2020 (5-7/02) στο Βερολίνο και παράλληλα διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης.

Συμμετοχή στην Top Gastro & Hotel 2020 (1-3/10) στην Πράγα και παράλληλα διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης.

Συμμετοχή στην World Food Poland 2020 (21-23/04) στη Βαρσοβία και παράλληλα διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης.

Διοργάνωση ειδικού διαγωνισμού μέσω κοινωνικών δικτύων για νέους με δώρα ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Διανομές φρούτων σε ανοιχτές αγορές στις τρεις χώρες.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δράσεις ενημέρωσης (εκδηλώσεις) ως μέλη επιχειρηματικών αποστολών για τις ανάγκες εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε αγορά-στόχο, σε δράσεις προώθησης (εκθέσεις, διανομές σε σημεία πώλησης-Road Shows) καθώς και στις διεθνείς εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε αγορά-στόχο.

Επίσης θα συμμετάσχουν ως προμηθευτές αναγκαίων ποσοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες διανομών σε σημεία πώλησης και σε κεντρικές πλατείες των αγορών-στόχων.

Βασικά κριτήρια για την τελική επιλογή των επιχειρήσεων/παραγωγών θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων, η κλαδική προέλευσή τους, η εξαγωγική τους δραστηριότητα, η ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος και η ημερομηνία υποβολής/εκδήλωσης του ενδιαφέροντος τους για συμμετοχή. Θα ληφθεί υπόψη και το ποσοτικό κριτήριο, ενώ θα υπάρχει ένας ενιαίος χώρος 40-50 τ.μ. για όλους (και από τις τέσσερεις χώρες). Από Ελληνικής πλευράς καθίσταται δυνατή η συμμετοχή πέντε τουλάχιστον επιχειρηματιών/παραγωγών σε κάθε δράση. Σε όσους επιλεγούν να συμμετάσχουν, το πρόγραμμα θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, καθώς επίσης και αυτά της αποστολής των προϊόντων/δειγμάτων τους.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα δημιουργήσει μια λίστα επιχειρήσεων και από αυτές θα επιλέγονται ορισμένες ανά αγορά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.refreshyourlife.eu ή να αποταθούν στον κ. Γιώργο Ασωνίτη στο τηλ. 210 3387104 (-106) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση asonitis@uhc.gr.