Σύμφωνα με προβλέψεις του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (Ismea), σε συνεργασία με την εθνική οργάνωση παραγωγών ελαιολάδου Unaprol, η παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας, κατά την περίοδο 2019/20, θα μπορούσε να φτάσει τους 321.000 τόνους.

«Ο αριθμός είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών», δήλωσε στην εφημερίδα Olive Oil Times η αναλυτής της αγοράς της Ismea, Tiziana Sarnari. Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει, ωστόσο, να λάβουμε υπόψη ότι κατά την προηγούμενη εκστρατεία, όπως και το 2016, οι όγκοι που παρήγαγαν οι Ιταλοί αγρότες ήταν πολύ χαμηλοί».

«Παρόλα αυτά, φέτος, και παρά τα κλιματικά ζητήματα, τα οποία γίνονται όλο και συχνότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο που φαίνεται να είναι διαμετρικά αντίθετο σε σχέση με πέρυσι, με σημαντική ανάπτυξη στο νότο και με πτώση στο κέντρο και στο βορρά », πρόσθεσε.

Η Ismea υπογραμμίζει ότι αυτή την καλλιεργητική χρονιά πολλοί αγρότες έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν ένα θερμικό σοκ, που προκλήθηκε από υπερβολικό κρύο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ακολούθησε η ξαφνική άφιξη του ζεστού καιρού κατά τη διάρκεια της ρύθμισης , η οποία, μαζί με ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, προκάλεσε σημαντική υδάτινη πίεση στα δέντρα. Τέλος, το φθινόπωρο, οι άνεμοι και οι καταιγίδες επιβραδύνουν τις εργασίες συγκομιδής.

Οι επιπτώσεις του παγωμένου καιρού τον Μάρτιο του 2018 έχουν επίσης παίξει ρόλο στον καθορισμό της απόδοσης του φετινού έτους. Αντίθετα, άλλες ζώνες επωφελήθηκαν από εποχιακές βροχοπτώσεις και ευνοϊκές θερμοκρασίες. Αυτό εξασφάλισε μια καλή ανθοφορία, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε επαρκή επικονίαση και, στη συνέχεια, σε ένα καλό περιβάλλον καρπού. Στην πλειοψηφία της νότιας Ιταλίας , ο ιδανικός ανοιξιάτικος καιρός εξασφάλιζε την κατάλληλη βλαστική ανάπτυξη, η οποία σύντομα έφερε ελπίδα για μια αύξηση της παραγωγής.

Τα καλά σημάδια ανάκαμψης έχουν παρατηρηθεί στην Puglia, η οποία υπό ιδανικές συνθήκες αντιπροσωπεύει το ήμισυ της εθνικής παραγωγής, αλλά πέρυσι σημείωσε πτώση 65% ως συνέπεια των σοβαρών παγετών.

Η επαρχία Bari-Andria-Trani παρουσίασε σημαντική αύξηση των αποδόσεων. Στο Salento, εκτός από τις μη παραγωγικές περιοχές που επλήγησαν από το Xylella fastidiosa , η παραγωγή από τους υγιείς οπωρώνες αναμένεται να είναι υψηλότερη από πέρυσι, χάρη στις άφθονες βροχές της άνοιξης, οι οποίες εξασφάλιζαν καλή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών φαινομένων.

Μεγαλύτερες ποσότητες αναμένονται επίσης στην Καλαβρία, ιδίως από τα ελαιόδενδρα που βρίσκονται στην Ιόνια πλευρά της επαρχίας Reggio Calabria και στην περιοχή Cosenza. Το Catanzaro απολάμβανε επίσης μια καλή ανάπτυξη της βλάστησης, ενώ μια ελαφρά κάμψη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις μπορεί να προκληθεί από ορισμένες ποικιλίες που ξεκινούν εκτός έτους.

Μια άφθονη ανθοφορία στη Σικελία είχε οδηγήσει σε υψηλές προσδοκίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, η εμφάνιση δυσμενών καιρικών φαινομένων κατά τη ρύθμιση των καρπών θα οδηγήσει πιθανότατα σε χαμηλότερη απόδοση από την αναμενόμενη. Ακόμα, αναμένονται υψηλά επίπεδα ποιότητας, δεδομένου ότι τα παράσιτα δεν προκάλεσαν πραγματική βλάβη στα φρούτα.

Παρόμοια κατάσταση συνέβη στη Σαρδηνία, ιδίως στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, το οποίο εμπόδισε τη βέλτιστη φυτική ανάπτυξη, δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ανοδική τάση.

Στην Καμπανία, οι ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης είχαν κάποια προβλήματα λόγω της θερμότητας κατά τη διάρκεια της ρύθμισης των καρπών, ενώ άλλα, όπως η Rotondella, απολάμβαναν εξαιρετικά αποτελέσματα. Στο Abruzzo, αναμένεται επίσης αυξημένη παραγωγή και θα ενισχυθεί κυρίως από τις υψηλές αποδόσεις της επαρχίας Chieti.

Στο Λάτσιο αναμένεται ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι, αλλά η παραγωγή μπορεί να είναι χαμηλότερη από το δυνητικό επίπεδό της, καθώς πολλές μεταποιήσεις της μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκαν στους ελαιώνες που επηρεάστηκαν από το κρύο κύμα Burian (το ιταλικό όνομα για το θηρίο από την ανατολή) .

Στην περιοχή Marche, πολλά ελαιόδενδρα βρίσκονται επίσης στο δρόμο για ανάκαμψη μετά από τον Burian. Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην άνθηση των ποικιλιών όπως το Leccino και το Frantoio σε ορισμένες περιοχές, όπου μπορεί να αναμένεται μέτρια ανάπτυξη.

Η εικόνα αλλάζει στις κεντρικές περιοχές της Ούμπρια και της Τοσκάνης, οι οποίες πιθανότατα θα σημειώσουν πτώση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Μόνο στο Πιεμόντε, η κατάσταση θα ήταν προφανώς αμετάβλητη σε σχέση με την τελευταία εκστρατεία.

“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το 2019 θα υπερβεί το κατώτατο όριο των τριών εκατομμυρίων τόνων, κάτι που παρά τη μικρή πτώση εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τους όγκους που παρήχθησαν πέρυσι“, δήλωσε ο Σαρνάρι.

«Η εκτιμώμενη πτώση κατά 30% για την Ισπανία θα πρέπει να αντισταθμιστεί από την ανάπτυξη της Ιταλίας και άλλων μεσογειακών χωρών όπως η Ελλάδα, με αύξηση 62%, η Τυνησία, με διπλάσια ποσοστά σε σύγκριση με πέρυσι και η Πορτογαλία, όπου αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 25% .