Ο John Stommel είναι γενετιστής φυτών, αλλά θα πρέπει πιθανώς να είναι γνωστός ως καθηγητής της Πιπεριάς.

Ο Stommel έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της 30ετούς σταδιοδρομίας του στην Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας (ARS) των ΗΠΑ για την αναπαραγωγή και την απελευθέρωση μοναδικών ποικιλιών πιπεριών τόσο για την κουζίνα όσο και για τον κήπο. Ένα από τα τελευταία του επιτεύγματα είναι μια σειρά τεσσάρων διακοσμητικών ποικιλιών πιπεριού που ονόμασε Χριστουγεννιάτικα Φώτα. Όπως ίσως έχετε μαντέψει, αυτές οι πολύχρωμες πιπεριές έχουν σχήμα που θυμίζει τα παλιομοδίτικα φώτα που χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Δύο από τις ποικιλίες ξεκινούν με ένα λαμπερό μωβ χρώμα και ωριμάζουν σε κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα. Οι άλλες δύο ποικιλίες ξεκινούν τη ζωή τους με ένα κρεμώδες κίτρινο χρώμα και έπειτα ωριμάζουν σε κόκκινο ή πορτοκαλί.

Oι πιπεριές διακοσμούν ευχάριστα τον κήπο, ενώ μεγαλώνουν επίσης σε γλάστρες.

Η γεύση και η πικάντικη γεύση τους δεν είχαν αρχικά σημασία επειδή δεν προορίζονται για κατανάλωση, αλλά είναι αρκετά βρώσιμα για τους γνώστες των καυτών πιπεριών.

Ο Stommel είναι ο ηγέτης της έρευνας στο εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης των Οπωροκηπευτικών στο Beltsville, Maryland. Επί του παρόντος επικεντρώνεται σε μικρές πιπεριές – γλυκές ή καυτερές – που είναι τέλειες ως ένα θρεπτικό και φορητό σνακ. Αλλά επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές ίσως δεν επιθυμούν να σκορπίζουν τους σπόρους ενώ τρώνε τις πιπεριές τους, μελετά επίσης τη γενετική πιπεριών με λιγότερους σπόρους. Αυτή η γνώση θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να επιλέξουν ευκολότερα πιπεριές χωρίς σπόρους. Στη συνέχεια αναμένονται μικροσκοπικές πιπεριές προσαρμοσμένες για την αγορά πιπεριών σνακ!

Η παραγωγή πιπεριάς αντιπροσώπευε περισσότερα από 628 εκατομμύρια δολάρια το 2018.