Στην εφαρμογή drones σε οπωροφόρα δέντρα επικεντρώνεται ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, ώστε μέσα από την ταχύτερη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών για τις καλλιέργειες και την αποτελεσματικότερη «εξερεύνησή» τους, να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της περιοχής.

Η βιομηχανία φρούτων στο Αϊντάχο αναπτύσσει σταφύλια, κράνμπερι, εναλλακτικά φρούτα και μήλα, με τα τελευταία να αποτελούν και τη μεγαλύτερη καλλιέργεια, με παραγωγή μεγαλύτερη από 60 εκατομμύρια λίβρες ανά έτος.

Τα  drones επιτρέπουν τη σάρωση των καλλιεργειών από ψηλά, αποκτώντας εικόνες υψηλής ποιότητας και φασματικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης, που συσχετίζονται με την ανάπτυξη των φυτών, την υγεία, το νερό και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της παραγωγής βιομάζας, εκτιμά η ομάδα. Οι δε εικόνες υψηλών αναλύσεων που προσφέρουν είναι ιδανικές  για την ανίχνευση διαφόρων προβλημάτων καλλιέργειας.

Παρότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα από τους καλλιεργητές για τα στοιχεία που θα ήταν χρήσιμο να επιλεγούν, οι ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα εξής: απογραφή του ύψους των δέντρων και του όγκου που καλύπτουν. Παρακολούθηση της υγείας και της ποιότητας των δέντρων. Διαχείριση των υδάτων, των θρεπτικών συστατικών, των παρασίτων και των ασθενειών. Εκτίμηση της παραγωγής και της απόδοσης φρούτων / καρπών. Δημιουργία εργαλείων μάρκετινγκ για την προώθηση του οπωρώνα ή την πώληση δέντρων και φρούτων.

Οι περισσότερες από τις εφαρμογές drones έχουν γίνει  σε καλλιέργειες σιτηρών όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η υιοθέτηση και η χρήση αισθητήρων καλλιέργειας στη γεωργία εξοικονομεί χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο σε πολλές καλλιέργειες, ενώ μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των γεωργικών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του περιβάλλοντος.