Αυξήθηκαν κατά 4% οι ολλανδικές πωλήσεις οπωροκηπευτικών στο εξωτερικό το 2019 και ανήλθαν σε 11,9 δις ευρώ. Τουλάχιστον το 80% πωλείται σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων ενώ 90% των πωλήσεων παραμένουν στις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη, οι υψηλότερες ολλανδικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2019 οφείλονται κυρίως στα κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές, αβοκάντο, μπανάνες και μπλε μύρτιλα. Οι ντομάτες αποτελούν το κύριο εξαγώγιμο προϊόν ενώ ακολουθούν οι πιπεριές και το αβοκάντο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fruit Vegetable House(Ένωση οργανώσεων παραγωγών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου, μεταποίησης και εμπορίας φρούτων και νωπών οπωροκηπευτικών) με βάση στοιχεία, μεταξύ άλλων, απότην Eurostat, η Γερμανία αποτελεί τον κυριότερο προορισμό των οπωροκηπευτικών με ποσό ύψους 4,3 δις ευρώ ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο. Η ισχυρότερη ανάπτυξη παρατηρείται στην Πολωνία όπου ο ολλανδικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 18%. Οι πωλήσεις στη Γαλλία (+ 6%), τη Δανία (+ 7%) και την Ιταλία (+ 12%) σημείωσαν επίσης καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι πωλήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο (-1%) και τη Σουηδία (-2%) μειώθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το 2018. Οι υψηλότερες ολλανδικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2019 οφείλονται κυρίως στα κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές, αβοκάντο, μπανάνες και μπλε μύρτιλα. Οι ντομάτες αποτελούν το κύριο εξαγώγιμο προϊόν ενώ ακολουθούν οι πιπεριές και το αβοκάντο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, το 2019 χαρακτηρίζεται από μεγάλες διαφορές και από μια ανώμαλη περίοδο παραγωγής για διάφορες καλλιέργειες. Αυτά μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από την ξηρασία, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίαςκαι το υγρό φθινόπωρο. Η συνολική αξία παραγωγής των νωπών οπωροκηπευτικών αυξήθηκε κατά 7% το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 3,7 δισ. Ευρώ.

Η Ολλανδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη ως εισαγωγέας φρέσκων φρούτων και οπωροκηπευτικών. Από όλες τις χώρες της ΕΕ, με ποσοστό 30%, η Ολλανδία είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας φρούτων από χώρες εκτός της ΕΕ. Τα τρία κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα, εκφρασμένα με βάση τον κύκλο εργασιών, είναι τα σταφύλια, οι μπανάνες και τααβοκάντο. Η αξία των εισαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών αυξήθηκε κατά 3% και ανήλθε στα 7,9 δις Ευρώ.

Ο συνδυασμός ολλανδικών προϊόντων με εισαγόμενα προϊόντα εξασφαλίζει την σημερινή ισχυρή θέση του ολλανδικού τομέα οπωροκηπευτικών που επιτρέπει στην Ολλανδία να προσφέρει μια πλήρη σειρά οπωροκηπευτικών υψηλής ποιότητας όλο το χρόνο.