Με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματός τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, πραγματοποίησαν χθες συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους με κατάληξη στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, όπου παρέδωσαν ψήφισμα ζητώντας να διαβιβαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά την άφιξή τους στην Αντιπεριφέρεια, κτηνοτρόφοι άδειαζαν συμβολικά δοχεία με γάλα στα σκαλιά του κτιρίου.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης, «ο αγροτικός τομέας στα Χανιά έχει υποστεί σημαντικές ζημιές τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματος για πολλούς αγρότες, ειδικά ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να υφίσταται σημαντική καταστροφή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος να υποβαθμίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων για την κατεστραμμένη παραγωγή σε λάδι, εσπεριδοειδή και πρώιμα κηπευτικά, καθώς και κατώτατη εγγυημένη τιμή σε λάδι, εσπεριδοειδή και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Κινητοποιήσεις με το βλέμμα στην 28η διεθνή έκθεση Agrotica

Στο μεταξύ οι αγρότες, ανά την Ελλάδα, συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους, ενόψει και του παναγροτικού συλλαλητηρίου, την 1η Φεβρουαρίου, στην πύλη Εμπορίου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο,  το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό.

Στην Πέλλα, αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται στον κόμβο Γυψοχωρίου, μετά το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Η Ενότητα».

Συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού Πατρών – Ολυμπίας, στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου, πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας (ΟΑΣΗ).

Στη Νάουσα, οι αγρότες από τα χωριά της περιοχής συγκεντρώνονται από σήμερα Πέμπτη με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική οδό Βέροιας – Έδεσσας, στο ύψος της διασταύρωσης για Νάουσα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα το πρωί έξω από τα Δικαστήρια του Αιγίου. Ενώ κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Συγκέντρωση πραγματοποιεί στις 11 πμ. το πρωί  και ο  Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας, στη διασταύρωση Νάουσας.

Στο μεταξύ συμβολικά θα κλείσουν οι αγρότες την ΕΟ Ναυπλίου – Μυκηνών στο μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 11.30 π.μ., στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία ΙΚΑ.