Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σχετικά με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης που παρουσιάστηκε σε χοίρο στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Ο κ. Βορίδης τόνισε με έμφαση ότι η συγκεκριμένη νόσος των ζώων δεν προσβάλει τον άνθρωπο οπότε δεν υπάρχει καμία απολύτως απειλή για την υγεία του και απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό ο υπουργός ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα κρούσμα σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην περιοχή του Δήμου Βισαλτίας Σερρών (κοντά στη Νιγρίτα). Το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε αρχικά στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη υποψίας και στη συνέχεια ιστοί του μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, στο εργαστήριο του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών όπου στις 4 Φεβρουαρίου έγιναν όλες οι ειδικές μικροβολιογικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ζωονόσο.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά τέθηκε σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός και κυρίως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στις Σέρρες μετέβη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος επικεφαλής κλιμακίου πανεπιστημιακών καθηγητών από τις Σχολές Κτηνιατρικής της Θεσσαλονίκης και της Καρδίτσας.

Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι άμεσα ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της νόσου αυτής των ζώων. Στη συνέχεια τέθηκαν σε ισχύ δύο χωρικές οριοθετήσεις, η πρώτη με ακτίνα 3 και η δεύτερη με ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Σε αυτές τις δύο «ζώνες» πλέον λαμβάνονται σειρά μέτρων για να μην υπάρξει καμία επέκταση της ζωονόσου. Στην ακτίνα των 3 χιλιομέτρων μάλιστα θα θανατωθούν όλοι οι χοίροι αφού πρώτα εξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από την Αφρικανική Πανώλη. Στην ακτίνα των 10 χιλιομέτρων και επί 40 ημέρες απαγορεύεται κάθε είσοδος ή έξοδος χοίρων αλλά και η εμπορία τους.

Παράλληλα βέβαια θα υπάρξει και μία πλήρης καταγραφή όλων των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και η επιβεβαίωση πόσες από αυτές λειτουργούν με άδεια και πόσες όχι. «Είμαστε σε εγρήγορση. Είμαστε σε επιφυλακή αλλά ταυτόχρονα είμαστε και σε απόλυτη ετοιμότητα, προκειμένου να πράξουμε ό,τι πρέπει για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου και τη θωράκιση αντιστοίχως του ζωικού μας κεφαλαίου» ανέφερε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας, απευθυνόμενος προς τους κτηνοτρόφους ότι «πρέπει να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα βιοασφάλειας για τα οποία έχουν ενημερωθεί».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τόσο η παρουσία του υπουργού όσο και των υπολοίπων υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και των πανεπιστημιακών καθηγητών οι οποίοι παρέστησαν στην παρουσίαση του ζητήματος αλλά και οι μέχρι στιγμής κινήσεις όσων ειδικών βρίσκονται ήδη «στο πεδίο», όπως αποκαλούν την περιοχή που σημειώθηκε το περιστατικό, εμπνέουν ασφάλεια για τον περιορισμό του προβλήματος ώστε να μην βρεθούν προ καταστρεπτικών συνεπειών οι Έλληνες χοιροτρόφοι.