Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων ανακήρυξε τη 10η Φεβαρουαρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή των οσπρίων στην ΕΕ ήταν 4.110 χιλιάδες τόνοι το 2018. Η συνολική δε έκταση που αφιερώθηκε στην καλλιέργεια οσπρίων στην ΕΕ ήταν 2 170 χιλιάδες εκτάρια – 10% μικρότερη από το νησί της Σαρδηνίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ με τη μεγαλύτερη παραγωγή οσπρίων το 2018 ήταν η Γαλλία (840 χιλιάδες τόνοι), η Ισπανία (690 χιλιάδες τόνοι), η Πολωνία (460 χιλιάδες τόνοι), η Γερμανία (400 χιλιάδες τόνοι) και η Λιθουανία (380 χιλιάδες τόνοι). Αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσώπευαν το 67% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ το 2018. Στην Ελλάδα η παραγωγή το 2018 ήταν περίπου στις 182 χιλιάδες τόνους.

Τα όσπρια αποτελούν βασικό τρόφιμο ανά τον κόσμο για χιλιετίες. Περιλαμβάνουν φακές, μπιζέλια, κουκιά, φασόλια, γλυκά λούπινα, ρεβίθια, σόγια. Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, λόγω των ιδιοτήτων αζώτου που παράγουν, η καλλιέργεια των οσπρίων μειώνει την εξάρτηση από τα συνθετικά λιπάσματα και παράλληλα βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά τους, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2016 ως το Διεθνές Έτος των Οσπρίων και από το 2019, η 10η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων.