Εξαιρετικά ενεργός όσον αφορά τη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών τα τελευταία χρόνια είναι ο γεωργικός τομέας παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας έχουν πλέον αρχίσει να δίνουν τη θέση τους στις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία.

Σύμφωνα με το TechShout.com, αυτές οι προηγμένες γεωργικές τεχνολογίες έχουν πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα. Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών – υποστηρίζεται – οι σημερινοί αγρότες δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ομοιόμορφα πόρους όπως το νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα σε όλη τη γεωργική γη, αλλά εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, χρησιμοποιώντας μόνο τους απαραίτητους πόρους. Αυτό σημαίνει αυξημένη παραγωγή καλλιεργειών με λιγότερους πόρους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περιορισμένη χρήση πόρων, όπως τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, συμβάλλει επίσης στην ελαχιστοποίηση της επίπτωσης των επιβλαβών χημικών ουσιών στο φυσικό οικοσύστημα. Αυτό, ωστόσο, είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία έχει αλλάξει τη σύγχρονη γεωργία. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα προηγμένων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα στον τομέα της γεωργίας.

Παρακολούθηση καιρού: Σήμερα, εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν τις σχετικές με την καλλιέργειά τους αποφάσεις με βάση τη δυνατότητα και την ποσότητα του βρόχινου νερού. Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν εφαρμογές για κινητά ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες παρακολούθησης καιρού στο διαδίκτυο. Αυτή η απλή αλλά αποτελεσματική τεχνολογία επιτρέπει στους αγρότες να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των καλλιεργειών.

Αισθητήρες για το έδαφος και το νερό: Μετά τον καιρό, η ποιότητα και η ποσότητα του νερού και του εδάφους είναι οι επόμενες πιο σημαντικές πτυχές της γεωργίας. Η χρήση αισθητήρων νερού και εδάφους ικανών να ανιχνεύσουν το επίπεδο του αζώτου και της υγρασίας έχει γίνει κοινή στις μέρες μας. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για να αποφασίσουν πότε πρέπει να χρησιμοποιούν λιπάσματα ή να αντλούν νερό. Η χρήση αυτών των ανθεκτικών και προσιτών αισθητήρων είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων στη γεωργία.

Αισθητήρες καλλιέργειας : Η προστασία της καλλιέργειας ήταν πάντα μια βασική απαίτηση για τον τομέα της γεωργίας, όπου δαπανάται πολύς χρόνος, καθώς και χρήματα. Με τη βοήθεια προηγμένων αισθητήρων καλλιέργειας, είναι δυνατόν οι σημερινοί αγρότες να ανιχνεύσουν την υγεία των καλλιεργειών και των επιθέσεων εντόμων που μπορούν να τις καταστρέψουν. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι αγρότες μπορούν να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών τους.

Δορυφορική εικόνα : Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δορυφορικές εικόνες χρησιμοποιούνται εκτενώς αυτές τις μέρες για την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, όπως η συμπεριφορά των ωκεανών, οι καιρικές μεταβολές, τα οδικά δίκτυα κλπ. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες για να παρακολουθούν καλλιέργειες ακόμη και από μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Αυτό μπορεί να τους εξοικονομήσει σε χρόνο και χρήμα.

Γεωργικά Ρομπότ : Επίσης γνωστά ως Abbotts, τα γεωργικά ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές γεωργικές διεργασίες, όπως βοτάνισμα, φυτεία, άρδευση, συντήρηση εδάφους, συγκομιδή, συλλογή φρούτων κλπ. Η χρήση ρομπότ μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες.

Τεχνολογία σπόρων : Οι επιστήμες και η τεχνολογία των σπόρων είναι μια άλλη πτυχή της γεωργίας που γνώρισε τεράστιες προόδους τα τελευταία χρόνια. Οι καλοί σπόροι είναι το θεμέλιο των υγιών φυτών και των παραγωγικών καλλιεργειών. Η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας κατέστησε δυνατή τη δοκιμή σπόρων για όλους τους τύπους ρύπων. Η εφαρμογή ειδικών τεχνικών κατάψυξης γνωστών ως κρυοσυντήρηση μπορεί σύντομα να επιτρέψει στους αγρότες  να διατηρήσουν τους σπόρους για εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια.

Κάθετη γεωργία: Αυτή η ιδιαίτερα δημοφιλής σύγχρονη γεωργική τεχνική ήταν συγκρίσιμη με επιστημονική φαντασία μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Κάθετη γεωργία σημαίνει την παραγωγή καλλιεργειών ή τροφίμων σε σειρές όπου τα φυτά στοιβάζονται κατακόρυφα. Καθώς οι καλλιέργειες αναπτύσσονται κάθετα, απαιτούνται πολύ μικρότερες εκτάσεις.