Ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας και εξέλιξης Draper συνεργάστηκε με τη Sprout Studios για να αντιμετωπιστεί η «μόλυνση» από μικροπλαστικά των νερών του πλανήτη μας. Μαζί με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) δημιούργησαν ένα αυτόνομο υποβρύχιο drone το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει και να αναλύσει αόρατα μικροπλαστικά στα νερά των ωκεανών, των ποταμών και των παράκτιων ζωνών.

Στόχος αυτού του drone είναι να συνδράμει τους επιστήμονες στην κατανόηση της πηγής προέλευσης αυτών των μικροπλαστικών και, κατά συνέπεια, να τους δώσει τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τη «μόλυνση» των νερών της Γης από αυτά. Τα αυτόματα υποβρύχια drones σαρώνουν τα εννιά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού – εκεί όπου ο μεγαλύτερος όγκος μικροπλαστικών απαντάται – εντοπίζουν μικροπλαστικά, ελέγχουν τους διάφορους τύπους και αποστέλλουν συντεταγμένες GPS.

 Ο Draper ευελπιστεί να δημοσιεύσει έναν Δείκτη Ρύπανσης από Πλαστικά Μικροσωματίδια, ανάλογο με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, ο οποίος σε πραγματικό χρόνο δίνει πληροφορίες για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα drones για να γίνουν μετρήσεις ώστε να καταστούν εφικτές προβλέψεις για συγκέντρωση μικροσωματιδίων στα νερά του πλανήτη. Σχεδιάζει, παράλληλα, να καταστήσει προσβάσιμη σε ενδιαφερόμενα μέρη τη δική της τεχνολογία ανίχνευσης μικροπλαστικών ώστε να συνεισφέρουν και άλλοι στην προσπάθεια περίσωσης των θαλασσών μας και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.