Συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση είχε αντιπροσωπεία διήμερων αποσταγματοποιών από τον Τύρναβο και την Κρήτη για το ζήτημα της ονομασίας του χύμα τσίπουρου.
Οι παραγωγοί όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους, διευκρίνισαν στον κ. Παπαθανάση πως «απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη νόμου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, που να εξουσιοδοτεί το Υπουργείο να προβεί σε τέτοια απαγόρευση » και ζήτησαν «την άμεση και ουσιαστική επανεξέταση του τεχνικού φακέλου που υποβλήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (χωρίς κανέναν προγενέστερο διάλογο) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την περιγραφή των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθότι η περιγραφόμενη σε αυτόν διαδικασία φέρεται να αποκλείει τους παραδοσιακούς διήμερους αποσταγματοποιούς, ορίζοντας ως προστατευόμενα αποκλειστικά τα εμφιαλωμένα προϊόντα, ενώ καμία τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ούτε από την αξιολόγηση των τεχνικών φακέλων, και ενώ είναι απολύτως σαφές ότι η μέθοδος παραγωγής του εμφιαλωμένου τσίπουρου και τσικουδιάς μόνον “παραδοσιακή απόσταξη” δεν είναι»
Οι παραγωγοί θεωρούν ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός για επανεξέταση του φακέλου, δεν έχουν νομοθετική βάση και αναμένουν τώρα να «… ληφθούν πολιτικές αποφάσεις με υπευθυνότητα και κατόπιν ορθής ενημέρωσης και σχεδιασμού και ……. να προσκληθούν όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες σε έναν ευρύ, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο για τα αποστάγματα και την ορθή διαχείρισή τους»
«Είμαστε στο σημείο μηδέν και η ανάκληση της απόφασης είναι μονόδρομος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση» καταλήγουν οι αμβυκούχοι.

πηγή: ert.gr