Η νέα διάταξη έρχεται να βελτιώσει σαφώς το προηγούμενο πλαίσιο που ναι μεν έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2018, αλλά στην πράξη η εφαρμογή του είναι αμελητέα. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, προβλέπεται ότι «το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Η βασική διαφορά της αναμενόμενης διάταξης, είναι, όπως αναφέρει το agronews.gr, ότι αντί για «κάθε είδος έλαιο» (σ.σ. με ό,τι αυτό σημαίνει καθώς μπορεί να είναι και … σπορέλαιο) θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι το «έλαιο» θα είναι υποχρεωτικά παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενσωματωθεί άμεσα στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν και να διαφημισθούν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά παρθένα και έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να αυστηροποιήσει και τις κυρώσεις καθώς σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει έως και τα 1.000 ευρώ, έναντι 500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Μάλιστα η αυστηροποίηση των προστίμων, θα συνδυαστεί και με αύξηση των ελέγχων.

Το μέτρο θα αφορά όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα).

Η χρέωση

Το αν η συσκευασία του ελαιολάδου θα χρεώνεται στον πελάτη, είναι θέμα που θα το κρίνει ο εστιάτορας. Στην περίπτωση που υπάρχει χρέωση, αυτή θα αναγράφεται ευκρινώς, όπως και τα ml της συσκευασίας στον τιμοκατάλογο. Εξυπακούεται ότι ο καταναλωτής με την αποχώρησή του από το κατάστημα εστίασης θα μπορεί να πάρει μαζί του και τη συσκευασία με το επαπομείναν ελαιόλαδο.