Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει η βόσκηση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων σε ελαιοπερίβολα των Γόννων και της Ροδιάς στο νομό Λάρισας, καθώς ασυνείδητοι αγελαδοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής αφήνουν τα ζώα τους μέσα στα ελαιοπερίβολα για βόσκηση ασυνόδευτα – ανεπιτήρητα με αποτέλεσμα αυτά να προκαλούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες.

Οι αντιπαραθέσεις και οι διαμάχες μεταξύ ελαιοπαραγωγών και αγελαδοτρόφων είναι, όπως αναφέρει η “Ελευθερία” της Λάρισας, συχνό φαινόμενο με τις διαφορές των δύο πλευρών να καλείται να λύσει η δικαιοσύνη, η συνδρομή της οποίας έχει ζητηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ λύση στο πρόβλημα θα κληθεί να δώσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων ανεξάρτητα αν μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η αναγκαιότητα για την άσκησή της.

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης μεγάλων ζώων στα ελαιοπερίβολα των δύο περιοχών δεν είναι καινούριο. Ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες ελαιοπαραγωγούς εξαιτίας των ζημιών που προκαλούν τα βοοειδή στο πέρασμά τους από τα ελαιοπερίβολα. Ζημιές που αποκτούν μεγαλύτερη διάσταση στις περιπτώσεις των ελαιοπαραγωγών που προσπαθούν να ανασυστήσουν καμένους ελαιώνες –η περιοχή έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη και παγετόπληκτη την περίοδο από το καλοκαίρι 2016 μέχρι τον χειμώνα 2017.

Μετά τις συνεχείς αλλά αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης προκειμένου οι αγελαδοτρόφοι να περιορίσουν τα ζώα τους, ο πρώην δήμαρχος Γόννων Χρήστος Καραναστάσης με αίτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών, που συνοδεύεται από τις υπογραφές 100 ελαιοπαραγωγών της περιοχής, ζητά να ασκήσει ο δήμος την αρμοδιότητα αναφορικά με τη διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.

Η αρμοδιότητα αυτή προβλέπεται στο άρθρο 17 του νόμου 4056/2012 που προβλέπει την υποχρέωση των δήμων να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατήρηση των ανεπιτήρητων ζώων. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τους δήμους προκειμένου να οδηγούνται τα ζώα που περισυλλέγονται. Ενώ στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου που ταυτοποιείται με τη σήμανση επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 50 και 150 ευρώ ανά ζώο για μικρά και μεγάλα ζώα αντίστοιχα, καθώς και 10 ευρώ ημερησίως για τη διατήρηση του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εκμετάλλευση εφόσον ο ιδιοκτήτης ζητήσει την επιστροφή των ζώων του!