Το καθεστώς ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε σήμερα με τον τελευταίο διαγωνισμό, με μέγιστη ενίσχυση ύψους 0,83 ευρώ ανά τόνο, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρινίζει ότι το καθεστώς κάλυψε συνολική ποσότητα 213.500 τόνων ελαιολάδου, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 27% των συνολικών αποθεμάτων της ΕΕ στις αρχές της περιόδου εμπορίας 2019/20. Ο τέταρτος και τελευταίος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με μέγιστη ενίσχυση ύψους 0,83 ευρώ ανά τόνο για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και το ελαιόλαδο λαμπάντε, για ποσότητα 41.600 τόνων, η οποία θα αποθηκευτεί για διάστημα 180 ημερών.

Περήφανος για τη θετική ολοκλήρωση του διαγωνισμού δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και τόνισε πως ήδη είναι ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών. «Έπειτα από μήνες ανισορροπίας στην αγορά του ελαιολάδου, είμαι περήφανος για την θετική ολοκλήρωση του τελευταίου διαγωνισμού στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο του μέτρου στήριξης, αλλά είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών» ανέφερε συγκεκριμένα ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταληκτικά, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια ακόμη φορά, απέδειξε τη δέσμευσή της για τη στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών, ιδίως όταν έρχονται αντιμέτωποι με διατάραξη της αγοράς και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επαγρυπνεί και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου.