Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και προς το παρόν είναι αβέβαιο εάν οι ζεστές ημέρες της άνοιξης θα τον περιορίσουν.

Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν επιστήμονες, σύμφωνα με το National Geographic, τονίζοντας πως ακόμη είναι νωρίς να μάθουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοϊός σε θερμότερες καιρικές συνθήκες.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεκάδες ιοί υπάρχουν στην οικογένεια του κορωνοϊού αλλά μόνο επτά επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Οι ιοί που προκαλούν κρυολογήματα τείνουν να υποχωρούν τους θερμότερους μήνες επειδή αυτοί οι τύποι αυτοί έχουν αυτό που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «εποχικότητα».

Επιστήμονες που μελετούν τον κορωνοϊό λένε ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουν πώς ο ιός θα συμπεριφερθεί στον μεταβαλλόμενο καιρό.

Ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ, Μακ Λίσιτς, δεν πιστεύει ότι οι καιρικές αλλαγές θα προκαλέσουν μείωση στην εξάπλωση.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Χέιμαν από το School of Hygiene and Tropical Medicine τονίζει ότι «ο κίνδυνος πρόβλεψης χωρίς βάση αποδεικτικών στοιχείων είναι ότι θα μπορούσαν, αν αποδειχθούν λάθος, να θεωρηθούν ως αλήθεια και να δώσουν ψευδή ασφάλεια», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον περιορισμό.

Τι γίνεται με τον κορωνοϊό

Αν και ο κορωνοϊός και η γρίπη είναι και οι δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, δεν είναι αρκετά γνωστό για τον SARS-CoV-2 εάν έχει τα ίδια εποχιακά πρότυπα. Οι επιστήμονες εξετάζουν συγκρίσιμα ιούς όπως τον SARS και τον MERS. Ο SARS, ο οποίος ξεκίνησε να εξαπλώνεται στα τέλη του 2002, μοιράζεται σχεδόν το 90% του DNA του με τον νέο ιό. Το ξέσπασμα του SARS ξεκίνησε τον Νοέμβριο και διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο, γεγονός που υποδηλώνει μόνο την εποχικότητα, λέει ο Στιούαρτ Γουέστον μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ο περιορισμός μπορεί να οφείλεται σε πρώιμη παρέμβαση. Με άλλα λόγια, εξαφανίστηκαν χάρη στον ζεστό καιρό ή απλά δούλεψαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης;

Ο MERS ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία, όπου οι θερμοκρασίες είναι γενικά υψηλές. Σε αντίθεση με το SARS, δεν ήταν ποτέ πλήρως περιορισμένος και περιστασιακά αναφέρθηκαν νέες περιπτώσεις. Ο κορωνοϊός έχει αρχίσει επίσης να εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στο Ιράν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Δεν βλέπουμε πάρα πολλές αποδείξεις εποχικότητας στον MERS», λέει ο Γουέστον. Αλλά αν ο SARS και ο MERS ήταν πραγματικά εποχιακοί ή αν ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τον SARS είναι ασαφές.


Πηγή: parapolitika.gr –
Κοροναϊός και καιρός: Θα επιβραδύνουν οι θερμοκρασίες της άνοιξης την εξάπλωση του ιού;