Οριακή μείωση στα παγκόσμια αποθέματα, κατά 1%, προβλέπει για τη φετινή περίοδο 2019/20 η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC), αναθεωρώντας την τρέχουσα πρόβλεψη των διεθνών τιμών της σε 79 σεντ ανά λίβρα, από 80 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Όπως, υπογραμμίζει, η αγορά αντιμετωπίσει σημαντική αβεβαιότητα εξαιτίας των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ – Κίνας και την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα η ICAC εκτιμά ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθούν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, κατά 1%, σε 18 εκατομμύρια τόνους. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση κατά 5,5% στα αποθέματα  της Κίνας, τα οποία προβλέπεται να ανέλθουν σε  8,4 εκατομμύρια τόνους. Στην υπόλοιπη παγηκόσμια αγορά τα αποθέματα αναμένεται  να αυξηθούν κατά 3%, δηλαδή σε 9,6 εκατομμύρια τόνους.

Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή και η παραγωγή να  αυξηθεί κατά 1%. Η καλλιέργεια βάμβακος στην Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει το 12%, σε 6 εκατομμύρια τόνους, με τις ΗΠΑ – τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο – να σημειώνει αύξηση κατά 9%, στα 4,4 εκατομμύρια τόνους.

Η αβεβαιότητα στη διεθνή αγορά, λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, οδήγησαν τη Γραμματεία στην αναθεώρηση την τρέχουσας πρόβλεψης των τιμών της σε 79 σεντ ανά λίβρα.