Στους προσωρινούς μειοδότες μπορούν να αναθέσουν οι Περιφέρειες της χώρας την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, το οποίο ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη 4 Μαρτίου, από την Βουλή.

Με την εν λόγω τροπολογία ξεπερνάται ο σκόπελος των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί και να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από δακοπροσβολές. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύναψη συμβάσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες δακοκτονίας έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο που πρέπει να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.

“Η δακοκτονία – τονίζεται στην τροπολογία – έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για την προστασία του καρπού του ελαιόδεντρου, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου. Η επιτυχία του προγράμματος της δακοκτονίας έχει άμεσα οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα καθώς η μειωμένη παραγωγή θα επιφέρει αύξηση τιμών. Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη από την πλευρά της πολιτείας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, ώστε να εξασφαλιστούν τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των προϊόντων των ελαιοκαλλιεργειών (ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά)”.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ