Ανησυχία για την έλλειψη εργατικών χεριών, ενόψει της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών, το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, επικρατεί στην Ιταλία. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η εξάπλωση του κορωνoϊού θα αποτρέψει το εποχικό εργατικό δυναμικό, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, να εισέλθει στη χώρα για τη συγκομιδή, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον του κλάδου.

Σύμφωνα με το fruitnet.com, η έλλειψη εργαζομένων για τη συγκομιδή μερικών από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ιταλίας, αναδύεται ως μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της τρέχουσας έκρηξης του κορωνοϊού. Με ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού που ενδέχεται να αποτρέψει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που εισέρχονται στη χώρα από την Ανατολική Ευρώπη τους επόμενους μήνες, το μέλλον της παραγωγής φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων, των νεκταρινιών, των δαμάσκηνων, των κερασιών και των φραουλών, διαφορετικών καλλιεργειών λαχανικών, καθίσταται αβέβαιο.

Ο κ. Valtiero Mazzotti, Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αλιείας της μεγαλύτερης περιοχής παραγωγής φρούτων της Ιταλίας Emilia-Romagna, δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού στη βιομηχανία φρέσκων προϊόντων της χώρας θα γίνουν αισθητές περισσότερο στη φάση παραγωγής, όπου η ανάγκη για οι μετανάστες εργαζόμενους παραμένουν απολύτως επιτακτικές. Ο ίδιος σχολίασε ότι για την Emilia-Romagna, αυτή τη στιγμή δεν είναι η περίοδος αιχμής, αλλά όταν πρόκειται για τη συγκομιδή φρούτων τον Ιούνιο / Ιούλιο, ο κίνδυνος είναι να σταματήσει η συνηθισμένη ροή εποχιακών εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι το ξένο εργατικό δυναμικό προέρχεται συνήθως από την Ανατολική Ευρώπη, από χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Ανησυχίες παραμένουν επίσης για τις πιθανές ζημίες που υφίστανται στη φήμη της Ιταλίας ως προμηθευτή φρέσκων προϊόντων. “Η ανησυχία είναι ότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ιταλικό κλάδο των γεωργικών προϊόντων διατροφής, καθώς οι εξαγωγικές πωλήσεις πέφτουν επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ίδια τα προϊόντα θα μπορούσαν να μεταφέρουν το Covid-19. Αυτό είναι εντελώς αναληθές, αλλά αυτό το σημείο θα αλλάξει γρήγορα με την εξέλιξη της μόλυνσης σε άλλες χώρες”, σχολίασε ο Valtiero Mazzotti.