Ερώτηση για τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση σχετικό έγγραφο που περιείχε τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου, αλλά είναι βέβαιο ότι απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του συνόλου σχεδόν των αντίστοιχων Συλλόγων, σε όλη την Επικράτεια.

Στην ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό ερώτημα σε σχέση με τη μειωμένη τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος, όπως και αυτής του αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίες υπέστησαν αναίτια και αδικαιολόγητη μείωση από πλευράς των γαλακτοβιομηχανιών και παρότι όλα τα οικονομικά στοιχεία (εξαγωγές φέτας, κατανάλωση τυροκομικών, ισολογισμοί βιομηχανιών) δεν συνηγορούσαν σε κάτι τέτοιο.

Η Ευαγγελία Λιακούλη στο κείμενο της ερώτησής της αναφέρεται, ακόμη, στη μείωση των σχετικών ελέγχων για νοθεία και ελληνοποιήσεις στο γάλα, οι οποίοι αποδεδειγμένα από τον Ιούλιο του 2019 βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, όπως και για τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις του έτους 2013-2014, οι οποίες με υπαιτιότητα της Πολιτείας δεν αποδόθηκαν σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Επιπρόσθετα προβλήματα του ζωτικού αυτού κλάδου της κτηνοτροφίας που καταγράφονται στην ερώτηση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από πλευράς του Υπουργείου είναι η ανάγκη επιχορήγησης των παραγωγών, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο πλήττεται από τον καταρροϊκό πυρετό, όπως και οι De minimis ενισχύσεις του προηγούμενου έτους, που δεν χορηγήθηκαν παρότι υπήρχε η σχετική δυνατότητα. Τέλος, η βουλευτής από τη Θεσσαλία υιοθετεί και σχετική πρόταση των Κτηνοτρόφων του Δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι ζητούν η επιστροφή σχετικού κονδυλίου (από πρόστιμο) της Ε.Ε. προς τη χώρα μας για τους βοσκοτόπους, να διοχετευτεί αποκλειστικά στην κτηνοτροφία και την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2020.