Η Κομισιόν δημοσίευσε τον προϋπολογισμό του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία, για το σχολικό έτος 2020/2021.
Συγκεκριμένα, διατίθενται 145 εκατ. ευρώ για τη διανομή φρούτων και λαχανικών και 105 εκατ. ευρώ για τη διανομή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές.

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2018/2019), χάρη στο εν λόγω πρόγραμμα της ΕΕ, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την ΕΕ έλαβαν γάλα, φρούτα και λαχανικά στο σχολείο και διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη γεωργία και την ισορροπημένη διατροφή.

Ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι δήλωσε σχετικά: Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα παιδιά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να μάθουν και να καταλάβουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα. Είμαστε περήφανοι για τα θρεπτικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα που παράγουν οι αγρότες μας. Χάρη στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, τα παιδιά μαθαίνουν για τη διατροφή και τη γεωργία και παράλληλα υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Έχουμε λάβει μέτρα ώστε στο φετινό πρόγραμμα να ληφθεί υπόψη ότι πολλά σχολεία σε όλη την Ευρώπη αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε μπροστά, να ετοιμαστούμε για το μέλλον και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι, αφού γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα, η ζωή θα συνεχιστεί».

Φέτος, η εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος για τα σχολεία (σχολικό έτος 2019/2020) έχει επηρεαστεί από το κλείσιμο σχολείων σε όλη την ΕΕ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διευκρινίσει ότι η συνεχιζόμενη κρίση μπορεί να αναγνωριστεί ως λόγος ανωτέρας βίας.

Αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη που αναγνωρίζουν την κατάσταση ως περίπτωση ανωτέρας βίας να αποζημιώσουν τους προμηθευτές αλλοιώσιμων αγαθών (οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων) που προορίζονταν για διανομή στα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα σχολεία.

Τα προϊόντα μπορούν επίσης να δωρίζονται σε νοσοκομεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις, τράπεζες τροφίμων και παρόμοιες οργανώσεις, ώστε να φτάσουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Οι χώρες της ΕΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχολικό πρόγραμμα της ΕΕ πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή το αίτημά τους για στήριξη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της ΕΕ ανά χώρα βασίζεται κυρίως στον αριθμό των μαθητών. Οι εθνικές αρχές μπορούν να μεταφέρουν μέρος (20% -25%) του προϋπολογισμού τους που διατίθεται από τον ένα τομέα στον άλλο. Μπορούν επίσης να κοινοποιήσουν την προθυμία τους να δαπανήσουν περισσότερα από το ποσό της ζητούμενης βοήθειας εάν οι άλλες χώρες της ΕΕ παραμελούν να αναλάβουν την πλήρη κατανομή τους.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το σχολικό έτος 2020/21 περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία απόσυρσης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2020 προβλέπει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία η νομοθεσία της ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Συνεπώς, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στο σχολικό πρόγραμμα της ΕΕ το 2020 και να του επιστραφούν οι πληρωμές για την ενίσχυση των αιτούντων το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2020 (προϋπολογισμός 2020).
πηγή: neapaseges.gr