Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στα τρόφιμα της ΕΕ.

Η έκθεση δίνει μια καλή εικόνα της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και κάθε πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Από ένα σύνολο 91.015 στοχευμένων και τυχαίων δειγμάτων που αναλύθηκαν το 2018, το 95,5% ανήλθε σε νόμιμα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Τα δώδεκα προϊόντα που ελήφθησαν ως δείγματα ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολα, καλλιεργημένοι μύκητες, γκρέιπφρουτ, πεπόνια, γλυκές πιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια, σιτάρι, παρθένο ελαιόλαδο, αυγά κοτόπουλου και λίπος βοοειδών.

Η έκθεση περιλαμβάνει 11.679 δειγματοληπτικά συλλεγέντα δείγματα από το ίδιο καλάθι προϊόντων σε τριετή εναλλαγή, επιτρέποντας την ταυτοποίηση ή την καθοδική τάση για συγκεκριμένα προϊόντα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μεταξύ 2015 και 2018 η αναλογία δειγμάτων με υπερβάσεις καταλοίπων αυξήθηκε στις μπανάνες (από 0,5% σε 1,7%), γλυκές πιπεριές (1,2% έως 2,4%), μελιτζάνες (0,6% έως 1,6% ) και επιτραπέζιων σταφυλιών (1,8% έως 2,6%).

Από την άλλη πλευρά, οι υπερβάσεις μειώθηκαν το 2018 σε σύγκριση με το 2015 για το μπρόκολο από 3,7% σε 2%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EFSA, Bernhard Url, δήλωσε: “Η αποτελεσματική συλλογή και η αυστηρή ανάλυση τέτοιων δεδομένων θα εξακολουθήσουν να έχουν κεντρική σημασία για την εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.