Η έλλειψη εποχικού εργατικού δυναμικού, λόγω κοροναϊού, ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις οπωροκηπευτικών στη Γερμανία τους επόμενους μήνες, σημειώνει η Frutania, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Ευρώπης.

Η Frutania, κορυφαίος προμηθευτής προϊόντων στα οποία περιλαμβάνονται τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα, τα σπαράγγια, τις ντομάτες και τα λαχανικά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τονίζει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για τη διατήρηση της απαιτούμενης ποσότητας φρούτων και λαχανικών που χρειάζεται η Γερμανία.

“Οι εταιρείες με τις οποίες εργαζόμαστε δεν μπορούν να φέρουν τα προϊόντα τους τους αυτή τη στιγμή”, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Markus Schneider.

Επιπρόσθετα, η πανδημία απειλεί τα μέσα διαβίωσης των αγροτών. Η εποχή είναι έτοιμη, τα φυτά φυτεύτηκαν για φέτος και πρόκειται να ανθίσουν ή να συγκομίσουν. Ωστόσο, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά επειδή λειτουργικά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, με πρόσθετες απαιτήσεις υγιεινής και έλλειψη εργαζομένων.

Ο λιανικός εμπορικός τομέας τροφίμων αντιμετωπίζει σύμφωνα με τον κ. Schneider, το πρόβλημα της έλλειψης αγαθών, οπότε οι τιμές για τα φρούτα και τα λαχανικά αναμένεται να αυξηθούν δραματικά . Επιπλέον, θα υπάρξει μεγάλη απώλεια εσόδων εάν η συγκομιδή δεν μπορεί να εισαχθεί.