Αν έχεις ταξιδέψει ποτέ στα Γιάννενα το σίγουρο είναι ότι θα έχεις παρατηρήσει πόσα μαγαζιά εστίασης, φούρνους και ζαχαροπλαστεία έχει. Μη νομίζεις ότι είναι τυχαίο. Οι ντόπιοι ξέρουν από καλό φαγητό και κυρίως από γλυκά. Τα Ιωάννινα έχουν όλα όσα θες για να περάσεις όμορφα…

Ιωάννινα: Πρώτοι στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα
Μια πόλη με μεγάλη ιστορία και ένδοξο παρελθόν. Το σήμα κατατεθέν της είναι βεβαίως η λίμνη της και το κάστρο. Οι καλοκαιρινές βόλτες δίπλα στην λίμνη είναι το κάτι άλλο και εξηγούν γιατί πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την πόλη των Ιωαννίνων και τα πέριξ όχι μόνο το χειμώνα αλλά όλες τις εποχές. Εκτός από τη λίμνη σήμα κατατεθέν της πόλής είναι το νησάκι αλλά και το επιβλητικό κάστρο της. Το φημισμένο Κάστρο Ιωαννίνων. Στέκεται μεγαλοπρεπές δίπλα στη λίμνη έχοντας ιστορία που κρατάει αιώνες. Είναι ένα από τα αξιοθέατα που με βεβαιότητα πρέπει να επισκεφτείς αν αποδράσεις στην πόλη των Ιωαννίνων. Αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό. Μέσα σε αυτό απλώνεται μια ολόκληρη συνοικία. Δεν είναι ένα ξεχασμένο κάστρο που θα θαυμάσεις μόνο τα τείχη του αλλά περνάς στην άλλη πλευρά της πόλης.

Έξω, τώρα από το κάστρο, θα θαυμάσεις μια πόλη που τα έχει όλα. Φύση, αξιοθέατα, έντονη ζωή και πολλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση. Όλα βέβαια με ένα σημείο αναφοράς. Τη λίμνη. Με φόντο αυτή, δίπλα σε αυτή ή με θέα την ίδια.

Πηγαίνοντας στα Γιάννενα και δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα, δε γίνεται να μην δοκιμάσεις τα σιροπιαστά γλυκά και ειδικά τον μπακλαβά. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει μακρά παράδοση σε αυτό το γλυκό. Η παράδοση, μάλιστα, θέλει ο μπακλαβάς να βγαίνει στα σαλόνια των σπιτιών για τα Χριστούγεννα και για τους γάμους των ντόπιων.
πηγή: exploringgreece.tv