Μέτρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι αυτές οι ποινές θα φτάνουν και σε φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη στήριξη των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασ. Κεγκέρογλου για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, και της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για τη στήριξη των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Ο υπουργός τόνισε ότι “έχουμε ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα” εξηγώντας ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, τη θέσπιση “πράσινων λωρίδων” εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά τροφίμων και πρόσθεσε ότι για την ταχύτερη μεταφορά τους, τα τρόφιμα έχουν υπαχθεί στην ίδια κατηγορία με τα φάρμακα.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε εξάλλου ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και θα παρεμβαίνει όπου παρατηρούνται ασυμμετρίες, αναφέροντας ωστόσο, ότι ο πρωτογενής τομέας δεν προσφέρεται για οριζόντιες πολιτικές στήριξης, καθώς δεν πλήττονται το ίδιο και με τον ίδιο τρόπο όλα τα προϊόντα. Σημείωσε μάλιστα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένες τιμές εξαιτίας της συγκυρίας και ως εκ τούτου οι παραγωγοί τους δεν χρειάζεται να στηριχθούν.

“Επειδή όπου υπάρχει κρατική παρέμβαση και όπου ακούγεται η λέξη ‘στήριξη’ αυτόματα διαμορφώνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια, εγώ θέλω να βλέπω τη διαμόρφωση των τιμών και της ζήτησης στο επίπεδο της αγοράς και θέλω οι διαταραχές να δικαιολογούνται από τα περιοριστικά μέτρα και δεν θέλω κανείς, κυρίως από εμάς, αλλά και στο επίπεδο του δημόσιου λόγου, να γίνεται – άθελά του βεβαίως – ‘όχημα’ τέτοιων κερδοσκοπικών παιχνιδιών” τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι “η κρίση δημιουργεί μια υποχρέωση στο κράτος να στηρίξει την παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και μια υποχρέωση στο κράτος να αποτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια” τονίζοντας παράλληλα ότι όπου παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας, ο ίδιος τα εντοπίζει και τα υποδεικνύει.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κας Μανωλάκου, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το υπουργείο προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και ανέφερε ως παράδειγμα το ζήτημα του κρέατος, για το οποίο το υπουργείο έφερε ειδική ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία δημιουργείται υποχρέωση στους εμπόρους κρέατος να ενημερώνουν ανά τρεις ημέρες το υπουργείο για τα αποθέματά τους στις αποθήκες, προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος.

“Ήδη εξήγγειλα νομοθεσία την οποία πρόκειται να περάσουμε αμέσως στο επόμενο διάστημα, με την οποία βαρύνω – και θα δω τώρα και τη στάση εδώ των πολιτικών κομμάτων σε αυτή τη νομοθεσία – και αυστηροποιώ το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων” δήλωσε ο υπουργός, εξαγγέλλοντας την αυστηροποίηση των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες από τις 30.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα στις 300.000 ευρώ και σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 600.000 ευρώ, προαναγγέλοντας παράλληλα και την εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την απαγόρευση μετακίνησης παραγωγών που εκθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές, ο κ. Βορίδης είπε ότι το ζήτημα θα λυθεί με ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που θα έρθει εντός της ημέρας, ενώ αποκάλυψε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά και τρόπους αποζημίωσής τους για τις ημέρες που δεν κατάφεραν να εκθέσουν τα προϊόντα τους εξαιτίας της απαγόρευσης.

Τέλος, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρχει παραγωγικό πρόβλημα στη χώρα.