Η κρίση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε άνοδο της ζήτησης λεμονιών στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, με σχεδόν διπλασιασμό των τιμών λόγω ανεπαρκούς παραγωγής.

Στην Ισπανία, η οποία είναι ο κορυφαίος παραγωγός λεμονιών στην ΕΕ, η ζήτηση σύμφωνα με το European Supermarket Magazine, αυξήθηκε πάρα πολύ, ενώ η παραγωγή ήταν περιορισμένη για κλιματικούς λόγους.

Ιταλική Παραγωγή
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαίος παραγωγός είναι η Ιταλία, η οποία διαθέτει μόλις πάνω από 25.000 εκτάρια καλλιεργούμενης έκτασης, από τα οποία περίπου το 3,8 εκατομμύρια πεντακοσίων πεσέτες το 2019 (-14% σε ετήσια βάση).

Ωστόσο, η παραγωγή δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, οπότε η Ιταλία εισήγαγε 1,2 εκατομμύρια πενταπλάσια το 2019.

Παρόλο που η παραγωγή λεμονιών ήταν σημαντική στο παρελθόν, τις τελευταίες δεκαετίες η Ιταλία έχασε περισσότερο από το μισό της καλλιεργούμενης έκτασης, κυρίως λόγω των χαμηλών αμοιβών που καταβάλλονται στους αγρότες. Στη θετική πλευρά, τα ιταλικά λεμόνια είναι καλύτερης ποιότητας και, ανάλογα με τον τύπο, μπορούν να βρεθούν όλο το χρόνο.

Η Ιταλία σημείωσε επίσης αύξηση της ζήτησης για λεμόνια στη Σικελία κατά 30%, ενώ στην Καμπανία μια μείωση κατά 50% στην παραγωγή λεμονιών ΠΓΕ Amalfi είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των τιμών μεταξύ 1,20 € και 1,50 € ανά κιλό σε σύγκριση με 0,60 ευρώ κατά τη διάρκεια της την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τουρκία Εξαγωγές
Η Τουρκία είναι ένας άλλος σημαντικός παραγωγός λεμονιών, κι όπως σημειώνει η Coldiretti οι εξαγωγές στη χώρα «υπόκεινται σε προληπτικούς ελέγχους με τον ίδιο τρόπο όπως οι μάσκες, οι αναπνευστικοί πνεύμονες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός».

Ο λόγος είναι ότι τα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται μαζικά από τον τοπικό πληθυσμό για την παραγωγή απολυμαντικών με βάση το αλκοόλ.

Σύμφωνα με τη Coldiretti, τα λεμόνια είναι μόνο ένα από τα πολλά προϊόντα που έχουν υποστεί διακυμάνσεις τιμών και ελλείψεις, καθώς οι χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν την προμήθεια των δικών τους πληθυσμών.

Η Ρωσία αποφάσισε να παρακρατήσει μέρος της παραγωγής σιταριού της για οικιακή χρήση, αφού έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, ενώ το Βιετνάμ ανέστειλε προσωρινά νέες συμβάσεις εξαγωγής για το ρύζι, το πιο καταναλώσιμο σιτηρό στον κόσμο.