Πανέτοιμοι για τη διενέργεια δολωματικών ψεκασμών στο πλαίσιο της δακοκτονίας δηλώνει η ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς ο ανάδοχος που «τρέχει» το πρόγραμμα, προέκυψε από τον περσινό διαγωνισμό, με διάρκεια δράσης τα 3 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν επιλεγεί οι εργολάβοι, τα συνεργεία, το έκτακτο προσωπικό (3 γεωπόνοι -27 με 30 παγιδοθέτες στους οποίους αναλογούν 34 έως 60 ημερομίσθια, ανάλογα την περιοχή). «Λογικά οι ψεκασμοί θα γίνουν περί τα τέλη Ιουλίου. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και αν χρειαστεί να ξεκινήσουμε νωρίτερα, θα το κάνουμε» δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Δημήτρης Σταυρίδης.
πηγή: ελευθερια
Αντίθετα στον νομό Μαγνησίας, σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας, ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου, ο οποίος θα «τρέξει» τη δακοκτονία για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο η εκτίμηση της τοπικής ΔΑΟΚ είναι ότι «θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και θα είμαστε έτοιμοι, όταν κι αν εμφανιστεί ο δάκος στα δέντρα». Αναφορικά με την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη για «τη χρηματοδότηση του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκαστικά drones» στο ΥΠΑΑΤ, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Αν και επιθυμούν την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι απαιτούνται κονδύλια, τα οποία δεν περισσεύουν μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.