Παρά τα σενάρια που ακούγονται και διαβάζονται το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά την ευελιξία που έχει δώσει στα κράτη-μέλη εδώ και καιρό η Κομισιόν για την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων του έτους 2020.
Αυτό σημαίνει ότι η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων δύναται να αυξηθεί στο 70% και των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης στο 85% και να χορηγηθούν στους δικαιούχους από τις 16 Οκτωβρίου και μετά.
«Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προηγηθεί της ημερομηνίας αυτής θα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα κρατικό δάνειο προς τους δικαιούχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν στην «Υπαιθρο Χώρα». Και, όπως ξεκαθάρισε, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων.
Μάλιστα, αποκάλυψε, συμπληρώνοντας ουσιαστικά συνάδελφό του στις Βρυξέλλες που είχε μιλήσει εδώ και έναν μήνα περίπου στην «ΥΧ», ότι η Ολλανδία έχει υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή, και ζητά λεπτομέρειες, προκειμένου να εφαρμόσει τη λεγόμενη αυτή «ταμειακή διευκόλυνση», ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει τι θα πράξει με τους τόκους.