Με δασμό 5,27 ευρώ/τόνος στις εισαγωγές καλαμποκιού «απαντά» η ΕΕ στην κατρακύλα των διεθνών τιμών του προϊόντος.
Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις 27 Απριλίου μέσω ενός μηχανισμού προστασίας της εσωτερικής αγοράς και των Ευρωπαίων παραγωγών από τις πολύ φθηνές εισαγωγές εκ μέρους τρίτων χωρών. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπεται στον Κανονισμό 642/2010 και ενεργοποιείται αυτόματα, όταν καταγραφεί μια σημαντική και επί μακρόν απόκλιση των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς (λιμάνι του Ρότερνταμ) με τις αντίστοιχες διεθνείς, εν προκειμένω, την τιμή του καλαμποκιού ΗΠΑ (αναχώρηση από τον Κόλπο του Μεξικό) για παράδοση στο Ρότερνταμ με όρους CIF (δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των ναύλων και του κόστους ασφάλισης).
Η τιμή αυτή υποχώρησε πρόσφατα κάτω από τα 150 ευρώ/τόνος, όταν έναν χρόνο πριν βρισκόταν πάνω από τα 162 ευρώ/τόνος, καθώς το καλαμπόκι (που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για την παραγωγή βιοαιθανόλης) συμπαρασύρθηκε από τη βουτιά των ενεργειακών εμπορευμάτων. Καθώς μάλιστα το USDA αναμένει ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής τη σεζόν 2020-2021, σύμφωνα με το ypaithros.gr, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενταθούν.
Εκτός από το καλαμπόκι, ο ίδιος δασμός θα ισχύσει και στις εισαγωγές σίκαλης και σόργου. Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι δασμοί «θα διασφαλίσουν πως οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση», σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία της αγοράς.