Τα πρώιμα κεράσια στη Θράκη βρίσκονται στην κορύφωση της παραγωγής και η συγκομιδή θα ξεκινήσει τον Μάη, καιρού επιτρέποντος. Στον Έβρο, ο παραγωγός-γεωπόνος, Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, αναφέρει ότι την περίοδο 15-20 Απρίλη οι έντονες βροχοπτώσεις, οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και η πάχνη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε μεσοόψιμα και μεσοπρώιμα.
«Έχουμε ζημιά 60%-70%. Υπάρχουν δέντρα που κάηκαν τα λουλούδια κι έμειναν τα φύλλα. Αντίθετα, τα πρώιμα είναι γεμάτα και περιμένουμε άψογη παραγωγή. Ευελπιστούμε να έρθουν εκτιμητές του ΕΛΓΑ και να καταγράψoυν ζημιές σε δενδρώδεις για να αποζημιωθούμε. Ενδεχομένως να αναμένουν τη συγκομιδή, να δουν εάν ο καρπός έχει σκίσιμο», περιγράφει στην “Υπαιθρο Χώρα”, προσθέτοντας ότι περιμένουν αναγγελία ζημιάς.
Στο κτήμα τους τα πρώιμα είχαν δέσει, είχε πετάξει η μέλισσα κι έγινε επικονίαση, ενώ πριν από τις βροχοπτώσεις ο αέρας δεν επέτρεπε στη μέλισσα να πετάξει. Σε 15-20 μέρες ξεκινούν τη συγκομιδή. Στο Κτήμα Μπαχτσεβανίδη καλλιεργούσαν 20 στρέμματα και τον Μάρτη φύτεψαν 26.
«Είμαστε το πρώτο κτήμα που θα μπει αντιβρόχινο και αντιχαλαζικό φιλμ σε τόσο μεγάλη έκταση», αναφέρει. Καλλιεργούν με σειρά πρωιμότητας Early BiGi, Sweet Early, Grace Star, Black Star, Big Star, ενώ στο νέο κτήμα φυτεύουν Τσολακέικα, Early Lory, Early BiGi, Canada και Sabrina.