«Η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη των οικισμών του Ταϋγέτου, μέσα από τη διαδικασία και τα εργαλεία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή επιλογή για την αντιμετώπιση των περιοχών του Μεσσηνιακού και Λακωνικού Ταϋγέτου ως μία ενιαία περιοχή με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί». Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων, από τους συμμετέχοντες σε τηλεδιάσκεψη που έγινε τις προάλλες, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με αντικείμενο την Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Ταϋγέτου, την οποία δρομολογεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η εν λόγω ΟΧΕ, με προϋπολογισμό 25.000.000 €, αφορά τις περιοχές των χωριών του Ταϋγέτου, τόσο στην πλευρά της Λακωνίας, όσο και στην πλευρά της Μεσσηνίας και η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτη. Η κατανομή των χρημάτων θα γίνει αναλογικά, ένα ποσό περί των 20 εκατ. € θα διατεθεί για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, ενώ περί τα 5 εκατ. € για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εστίασε στον σκοπό της πρωτοβουλίας που λαμβάνεται, ώστε να δρομολογηθούν σύντομα παρεμβάσεις που να βοηθήσουν στην οικονομική ανάταξη της συγκεκριμένης περιοχής, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ταϋγέτου (κτήρια, μνημεία, παράδοση, χλωρίδα, πανίδα κ.ά.), ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αναξιοποίητες μελέτες που δεν έτυχαν χρηματοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια.
Οι παρεμβάσεις που -μεταξύ άλλων- θα εξεταστούν θα αφορούν γεφύρια, οδικό δίκτυο, μοναστήρια, ορειβατικά καταφύγια, τον Καιάδα, αλλά και μικρές επιδοτήσεις στον ιδιωτικό τομέα.