Μία ήπια, όπως χαρακτηρίζεται, μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης είναι ο αγροτουρισμός.
Εκ των πραγμάτων και εξ ορισμού, ο αγροτουρισμός αποτελεί ένα από τα πλεονεκτικά πεδία για τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου.
Αυτό ισχύει, αφενός, γιατί το εύρος και το είδος των δραστηριοτήτων του ευνοεί την ανάπτυξη αγροτουριστικών μονάδων στην ελληνική επικράτεια, αφού σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή, το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή γαστρονομία, στοιχεία που βρίσκονται άφθονα στην ελληνική περιφέρεια.
Αφετέρου η πλειοψηφία των μονάδων αυτών είναι δομημένες στην λογική της οικογενειακής επιχείρησης, που απασχολεί προσωπικό, και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα μικρομεσαίου επιχειρηματία.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστες τις αγροτουριστικές μονάδες, καθώς κι αυτές έχουν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από τον ιό και πολλές έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που πλήττονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, στην περίοδο αυτή της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα από τα αναπτυσσόμενα κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό συνηγορεί η βασική προϋπόθεση του αγροτουρισμού που δεν είναι άλλη από τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, των δύο μεγάλων και σημαντικών βιομηχανιών της χώρας μας.
Επομένως, ειδικά η φετινή τουριστική περίοδος, αποτελεί μεγάλη πρόκληση αξιοποίησης του συγκεκριμένου τουριστικού εγχώριου τομέα.
Ενθαρρυντικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο ταξιδιωτικό περιοδικό National Geographic, όπου οι ειδικοί του κλάδου χαρακτηρίζουν το 2020 έτος των «πράσινων» διακοπών και εκτιμούν ότι ο τουρίστας αυτής της χρονιάς θα χαρακτηρίζεται από οικολογική ευσυνειδησία και θα δίνει προτεραιότητα στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ταξιδιών του, τον προορισμό, τις τοπικές κοινωνίες και τον εαυτό του.
Επιπλέον, έχουν πολλαπλά καταγραφεί τάσεις των τουριστών με διαφοροποιημένο μοντέλο διακοπών και προτιμήσεις που συνάδουν με την αγροτουριστική μορφή.
Σε αυτές συγκαταλέγονται η επιλογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ώστε να έρχονται σε επαφή με τη φύση, η αύξηση του ενδιαφέροντος για παραδοσιακές και πιο βιώσιμες μορφές μεταφορών, η αυξημένη ζήτηση για οικολογικά καταλύματα που αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, η προτίμηση σε μονάδες όπου τα μενού τους είναι βασισμένα σε τοπικά παραγόμενα βιολογικά προϊόντα και διακοπές προσανατολισμένες στη φύση και την ευεξία συνδυασμένες με εξορμήσεις και αθλητικές δραστηριότητες.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η ελληνική περιφέρεια μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα πολλαπλά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα αναφορικά με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αγροτουριστικές διακοπές.
Η υψηλή ποιότητα των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε συνδυασμό με την καταγεγραμμένη τάση των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή αποτελούν καίριο πλεονέκτημα των ελληνικών μονάδων του κλάδου.
Επιπρόσθετα, οι ανεξάντλητοι και ανταγωνιστικοί αγροτουριστικοί προορισμοί και η πληθώρα δραστηριοτήτων που ευνοούνται στην ελληνική ύπαιθρο παράλληλα με το υψηλό ποσοστό ηλιοφάνειας και τα σπάνια οικοσυστήµατα, καθιστούν την Ελλάδα έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τους λάτρεις του είδους.
Εν κατακλείδι, η υγειονομική κρίση που βιώνουμε άλλαξε ραγδαία τη ζωή όλων μας, επιφέροντας αλλαγές στην καθημερινότητα μας, τον τρόπο σκέψης και δράσης μας.
Αναπόφευκτα αυτό θα επηρεάσει και τις επιλογές μας για την περίοδο των διακοπών μας.
Από τα μεγάλα ξενοδοχεία με τις εκατοντάδες κλίνες σε μικρές τουριστικές μονάδες και από τα πολύβουα αστικά κέντρα στις ήρεμες γωνιές της ελληνικής υπαίθρου. Από τα εστιατόρια στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και από τις μαζικές δραστηριότητες σε ατομικές ή δραστηριότητες των δύο-τριών ατόμων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αγροτουριστικός ελληνικός κλάδος μοιάζει να αποτελεί την ιδανική εναλλακτική επιλογή. Τα αγροτικά, πολιτιστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας ευνοούν την ενδυνάμωσή του.
Οι πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, η υφιστάμενη δραστηριότητα των αγροτικών συνεταιρισμών και η παράλληλη παροχή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών προς τον τουρίστα-πελάτη είναι τα κύρια εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Απομένει να αποδειχθεί ότι αυτή η κρίση είναι πραγματικά μια ευκαιρία για τον, ακόμη, αναπτυσσόμενο κλάδο του αγροτουρισμού, αποτελώντας έτσι μια ευχάριστη έκπληξη εν μέσω πολλών δυσχερειών για την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον Τουρισμό.
Κώστας Δέδες,
Δικηγόρος
Υποψήφιος βουλευτής Ανατ. Αττικής της ΝΔ
Πηγή: notioanatolika.gr