Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να τεκμηριώσει το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας, απόρροια των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ποσό αποζημίωσης δείχνει να έχει κλειδώσει στα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει περαιτέρω τεκμηρίωση ώστε αυτό το ποσό να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Μάκης Βορίδης καταβάλει προσπάθειες για την όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή και τεκμηριωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την Κομισιόν, δεδομένου ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πει το οριστικό «ναι» τίποτε δεν μπορεί να γίνει πράξη.

Ένα ακόμη εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν η ηγεσία και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το άδειο ταμείο του μηχανισμού ήσσονος σημασίας (των αποκαλούμενων de minimis) που παρέλαβε η τωρινή κυβέρνηση, αφού η αλόγιστη σπατάλη τους τα τρία προηγούμενα χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαέρωσε τα σχετικά κονδύλια.

Η μέχρι στιγμής τεκμηρίωση της ελληνικής πρότασης βασίζεται σε στοιχεία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο «μετρά» τις σφαγές αιγοπροβάτων και τις συγκρίνει με αντίστοιχες περιόδους άλλων ετών, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της μέσης τιμής πώλησης του αιγοπρόβειου κρέατος από τους κρεοπώλες.

Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι προσπάθειες συνεχίζονται ώστε να επιτευχθεί οποιαδήποτε προσθήκη στα 20 εκατομμύρια που ήδη συζητιούνται, γεγονός που θα θεωρηθεί επιτυχία με δεδομένο μάλιστα ότι η αντίστοιχη στήριξη που ανακοίνωσε προ λίγων ημερών η Ισπανία, με πολλαπλάσια μεγέθη οικονομίας, για τους δικούς της αιγοπροβατοτρόφους καθορίστηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.