Ανάμεσα στα πολλά αρνητικά στοιχεία της τοπικής παραγωγής και οικονομίας, εξαιτίας της νέας κρίσης, πραγματική «όαση» δείχνει να αποτελεί, για την Αιγιάλεια, ένα μέρος του πρωτογενούς της τομέα, που τα τελευταία είχε χάσει τη δυναμική του, λόγω έντονων ανταγωνιστικών καταστάσεων.

Βάσει των επίσημων στοιχείων διάθεσης, που είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα «Πελοπόνησος», από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, καταγράφεται στην περιοχή, «από το πουθενά» θα μπορούσαμε να πει κανείς, μία ξαφνική και απροσδόκητη εκτίναξη των πωλήσεων σε πορτοκάλια και λεμόνια.

Η ζήτηση των προϊόντων, μάλιστα, δεν προέρχεται μόνο από την εγχώρια αγορά, αλλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες από ξένες χώρες, ζήτηση που για τους παραγωγούς και εμπόρους σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Όπως εξηγεί άνθρωπος της διακίνησης των εσπεριδοειδών, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια πηγαίνουν καλά τώρα επειδή παντού οι αγορές και οι καταναλωτές στράφηκαν σε φρούρα με βιταμίνη Β και C, ως ένα φυσικό τρόπο να ενισχύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της γειτονικής Ιταλίας, που χτυπημένη θανατηφόρα από τον ιό, κυριάρχησε στις εξαγωγές πορτοκαλιών και Λεμονιών από την Αιγιάλεια, εμφανίζοντας από τον Μάρτιο και μετά μεγάλη ζήτηση, ενώ δεν προμηθευόταν καθόλου από την περιοχή τα προϊόντα αυτά.

Την ίδια στιγμή, η θετική υγειονομική εικόνα της Ελλάδας, εν αντιθέσει με γειτονικές, οδήγησαν στο πάγωμα των εξαγωγών από την Τουρκία, με κέρδη για την Ελλάδα και την περιοχή του Αιγίου, οι καλλιεργητές της οποίας είδαν τις πωλήσεις τους να διπλασιάζονται, το ίδιο και οι τιμές.

Κατά τα λοιπά, οι παραγωγοί κηπευτικών -εκτός σταφίδας και λαδιού- πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα και ζητούν κρατική «ένεση», ενώ οι εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας «Βοστίτσα» έχει ανακοπεί μεν στην πληττόμενη Ιταλία, το κενό όμως καλύπτουν άλλες 40 περίπου ξένες χώρες, με τις οποίες έχει συνεργασία η ΠΕΣ.

Ενδεικτικό το παράδειγμα και της ταλαιπωρημένης Μ. Βρετανίας -που παίρνει ετησίως το 80% της σταφίδας- και που δεν έχει μειώσει τις ποσότητες εισαγωγών από το Αίγιο.