Μετά από αιώνες μαγειρικής παράδοσης, η μεσογειακή διατροφή ορίστηκε επισήμως το 1980. Κατά την τεσσαρακοστή επέτειό της, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα οφέλη για την υγεία που επέτρεψαν στη διατροφή να αντέξει και να προσβλέπει στο μέλλον της.

Το 1958, ένας φυσιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Σχολή Δημόσιας Υγείας παρατήρησε ότι τα περιστατικά στεφανιαίας καρδιακής νόσου ήταν πιο συχνά σε μεσήλικες Αμερικανούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους που ζουν σε χώρες της Μεσογείου.

Ο Ancel Keys υποστήριξε ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου των ανθρώπων για καρδιακές παθήσεις και των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής τους.

Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τον Keys να ξεκινήσει τη σπερματική του μελέτη, με συμμετέχοντες από επτά χώρες σε όλο τον κόσμο – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, τις Κάτω Χώρες, την Ιαπωνία και τη Φινλανδία – να επαληθεύσουν την υπόθεση.

Η επακόλουθη έρευνα έδειξε μεγάλη διαφορά στην επίπτωση και τη θνησιμότητα των καρδιακών παθήσεων μεταξύ των πληθυσμών που παρακολουθούνταν.

Οι συμμετέχοντες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ειδικά από την Κρήτη , που είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων μεταξύ άλλων συμμετεχόντων. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιάπωνες ομολόγους τους, των οποίων η διατροφή ήταν επίσης φυτική, αλλά δεν είχε το ακόρεστο λίπος που οι μεσογειακοί πληθυσμοί λάμβαναν κυρίως από ελαιόλαδο.

Οι συμμετέχοντες από τη Φινλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής πρόσληψης κορεσμένου ζωικού λίπους, κατέληξε η έρευνα.

Η μελέτη των επτά χωρών κατέδειξε ότι τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων μπορεί να εμφανιστούν τόσο με χαμηλή όσο και υψηλή πρόσληψη λίπους, ανάλογα με τη φύση και τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε στον επίσημο ορισμό της μεσογειακής δίαιτας το 1980 μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Κατά την 40ή επέτειο των δημοσιεύσεων αυτών των αποτελεσμάτων, εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς μίλησαν με την Olive Oil Times για τα χαρακτηριστικά της διατροφής και το μέλλον της.

Ο Μάρκος Κλωνιζάκης, κλινικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sheffield Hallam, στην Αγγλία, δήλωσε ότι ένα από τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές, καθιστώντας την προσαρμόσιμη μεταξύ των πολιτισμών.

« Η ομάδα μου προσπάθησε να εφαρμόσει ένα MedDiet πιο κοντά στον ελληνικό τύπο, που περιέχει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, ελαιόλαδο και πολλά άλλα», είπε ο Κλωνιζάκης.« Η έρευνά μας έχει δείξει επανειλημμένα ότι η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει αμυντικά, παρέχοντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με ήπια άσκηση.»

» Πρόσφατα, διαπιστώσαμε ότι σε μεσογειακό στιλ τρώει μοτίβο μπορεί γρήγορα να μειώσει την επίπτωση του διαβήτη τύπου 2 σε μικροαγγείων, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για να απαλύνει τον αντίκτυπο της γήρανσης στους ανθρώπους«, πρόσθεσε.

Ο κ. Κλονιζάκης υποστήριξε ότι οι διατροφικές προτιμήσεις των ανθρώπων που μπορεί να διαμορφωθεί από πολλούς παράγοντες και η τρέχουσα πανδημία μπορεί να είναι ένας από αυτούς.

«Η ανθυγιεινή τροφή είναι πιο εύκολη στην προετοιμασία. Ίσως η πανδημία του κορανοϊού είναι μια ευκαιρία για εμάς να αρχίσουμε να τρώμε καλύτερα », είπε.« Φυσικά, διατροφικές συνήθειες είναι επίσης ένα θέμα τάσης, για παράδειγμα, η vegan καθεστώς έχει πολλούς υποστηρικτές, ακόμη και αν τα οφέλη της δεν είναι ευρέως καθιερωθεί, αλλά διατροφική παράδοση συνήθως διαρκεί μέσα στο χρόνο.»

Ο David Katz, γιατρός από το Πανεπιστήμιο Yale και ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας True Health Initiative συμφωνεί. Είπε στην Olive Oil Times ότι μέρος του λόγου για τον οποίο η μεσογειακή διατροφή είναι σε θέση να αντέξει και να παραμείνει δημοφιλής οφείλεται στην πολιτιστική της σημασία. Δεν είναι απλώς μια περαστική μόδα.

« Δημιουργεί και διατηρεί τους ανθρώπους υγιείς για γενιές», είπε.

Ο Katz πρόσθεσε ότι η συμπλήρωση του MedDiet με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το καθιστά πιο ευχάριστο και ενισχύει τα οφέλη για την υγεία του. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή βοηθά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

« Μπορείτε να κάνετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέρος ενός διαιτητικού τρόπου για να βελτιώσετε την υγεία σας έντονα και να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από κοροναϊό», είπε.

Η Mary Yannakoulia, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικής συμπεριφοράς και διατροφικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών του Χαροκοπίου, ονόμασε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής που κατέδειξαν πολλές επιστημονικές μελέτες.

« Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη προσήλωση στο MedDiet, οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καρκίνο, άνοια και Αλτσχάιμερ », είπε στους Olive Oil Times.« Κατά τη γνώμη μου, η μεσογειακή δίαιτα είναι ένα υγιές διατροφικό πρότυπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα για την προώθηση της υγείας των πολιτών, ακόμη και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών, δεδομένης της διαθεσιμότητας του συνδετήρα μεσογειακή κουζίνα και την άμεση σύνδεσή του με την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας μας. “

Το 2013, το MedDiet ονομάστηκε ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας της UNESCO τόσο για τα οφέλη για την υγεία όσο και για την πολιτιστική σημασία της για την περιοχή της Μεσογείου.

Παρ ‘όλα αυτά, η Γιαννακούλια παραμένει δύσπιστη για τη μακροχρόνια προσήλωση των καταναλωτών στην Ελλάδα στο MedDiet.

« Είναι ένα ερώτημα για το πόσο έχουμε απομακρυνθεί από το MedDiet», είπε.« Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, δεδομένου ότι οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, όπως και οι κοινωνίες.»

« Βασικά στοιχεία του MedDiet εξακολουθούν να υπάρχουν στα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων στην Ελλάδα, όπως η καθημερινή χρήση ελαιολάδου και η συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών», πρόσθεσε.« Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα έχουν αρχίσει να καταναλώνουν περισσότερο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.»

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Lizzy Freier πιστεύει ότι η μεσογειακή διατροφή θα συνεχίσει να κερδίζει δημοτικότητα με τους νεότερους καταναλωτές. Ο Freier εργάζεται στην Technomic, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών έρευνας και παροχής συμβουλών στο Σικάγο και είπε ότι η διατροφή συνδέεται με πολλές τρέχουσες τάσεις υγιεινής διατροφής.

« Αυτές οι τάσεις για την υγεία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δίαιτας με λαχανικά και εστίαση σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα – και τα δύο είναι βασικά χαρακτηριστικά του μεσογειακού ναύλου», είπε στην Olive Oil Times.« Δίνοντας έμφαση οφέλη για την υγεία των μεσογειακών ειδών, ιδίως έκκληση στους νεότερους καταναλωτές, οι οποίοι είναι ευσυνείδητοι, είναι όλο και αλλάζουν τη διατροφή τους με όριο τα ζωικά προϊόντα και ψάχνουν να συμπεριλάβει περισσότερα φυσικά τρόφιμα.»

Η Freier ανέφερε ορισμένα στατιστικά στοιχεία έρευνας αγοράς για να υποστηρίξει την παρατήρησή της και είπε ότι το 42% των καταναλωτών έχουν δοκιμάσει και άρεσε τη μεσογειακή κουζίνα. Ένα επιπλέον 37% δεν έχει δοκιμάσει ακόμη ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής, αλλά θα ήθελε να το κάνει.

« Καθώς η υγεία και οι δίαιτες εξελίσσονται και η κατανάλωση εθνοτικών τροφίμων συνεχίζει να επεκτείνεται, η μεσογειακή διατροφή είναι έτοιμη να αναπτυχθεί ως μια δημοφιλής κουζίνα που απευθύνεται στους επισκέπτες με γευστικά, υγιεινά πιάτα», δήλωσε ο Freier.

Ο Brynn McDowell, ένας Αμερικανός διαιτολόγος και blogger, συμφωνεί ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται σε δημοτικότητα στις ΗΠΑ. Είπε ότι η ευελιξία της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στο να το κάνει ένα εύκολο σχέδιο διατροφής.

« Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, αντ ‘αυτού βασίζεται σε ένα σύνολο οδηγιών όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, φασολιών και ξηρών καρπών», είπε στην Olive Oil Times.« Δίνεται έμφαση σε αυτό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για την υγεία. Ενώ ορισμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα ζαχαρούχα επιδόρπια και γλυκά, συνιστάται να τα απολαύσετε με μέτρο, δεν απαγορεύονται. Αυτό κάνει τη μεσογειακή διατροφή εύκολα προσαρμόσιμη στον τρόπο ζωής σας. “

Η McDowell βλέπει αυτήν την ευελιξία ως έναν τρόπο για να αποτρέψει τους καταναλωτές να απογοητευτούν από τους περιορισμούς της διατροφής, που είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι βρίσκουν πιο αυστηρές δίαιτες πιο δύσκολο να ακολουθηθούν.

« Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να απογοητεύονται με τη νεότερη μόδα ή περιοριστική διατροφή και, αντίθετα, επιστρέφουν στην αγάπη για καλό φαγητό και υγιεινά, φρέσκα συστατικά και πάλι, αυτό είναι το θέμα της μεσογειακής διατροφής», είπε.« Είναι άποψή μου ότι η μεσογειακή διατροφή είναι εδώ και δημοφιλής για μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Η μεσογειακή διατροφή έχει επιλεγεί ως η καλύτερη δίαιτα του 2020 από την US News and World Report. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το σχέδιο διατροφής επιλέχθηκε ως η κορυφαία διατροφή.
πηγή: oliveoiltimes.com