Όλο και περισσότερο οι καταναλωτικές προτιμήσεις των ενημερωμένων πολιτών καθορίζονται, όχι μόνον από την ποιότητα των τελικών προϊόντων, αλλά και από το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εταιρειών που τα παράγουν. Την εμπιστοσύνη κερδίζουν εταιρείες που η πορεία και η ιστορία τους αποδεικνύουν ότι είναι κοντά στον άνθρωπο, ότι πρεσβεύουν υψηλές αξίες και εφαρμόζουν καθορισμένο κώδικα επιχειρηματικής ηθικής σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα εταιρείας, που επιδιώκει η επιχειρηματική δραστηριότητα να βαδίζει παράλληλα με την κοινωνική υπευθυνότητα, είναι η ΜΕΒΓΑΛ. Η ιστορική γαλακτοβιομηχανία, που μετρά 7 δεκαετίες στο επιχειρηματικό στερέωμα, έχει πολλές φορές διακριθεί για την προϊόντική ποιότητα και τις επιδόσεις της, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το κοινωνικό της πρόσωπο και οι πρακτικές που -σχεδόν από τη στιγμή που ιδρύθηκε- ακολουθεί για τους εργαζόμενους, τις ευπαθείς ομάδες, την κοινωνία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, το παιδί και άλλους ακόμη άξονες, που απαρτίζουν το πρόγραμμα «Αγάπης Έργα ΜΕΒΓΑΛ».

Το πρόγραμμα «Αγάπης Έργα ΜΕΒΓΑΛ» περιλαμβάνει δράσεις που έχουν θεσμοθετηθεί και υλοποιούνται σταθερά κάθε χρόνο για περισσότερα από 20 χρόνια, όπως και άλλες που υπαγορεύονται από τις εκάστοτε κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές συνθήκες και τις αντίστοιχες προτεραιότητες που δημιουργούνται.

Για το 2020 τα Αγάπης Έργα ΜΕΒΓΑΛ επένδυσαν σε δράσεις προσφοράς περισσότερα από 700.000 € , ποσό που παραπέμπει στο συμβολισμό για τα 70 χρόνια της εταιρείας.

Στην εκπνοή του 2019 δόθηκε bonus -ισοδύναμο με ένα μισθό- σε κάθε εργαζόμενο της ΜΕΒΓΑΛ, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάκαμψη και καλή πορεία της εταιρείας.

Στον άξονα «Αγάπης Έργα για το παιδί» η ΜΕΒΓΑΛ φέτος συνεργάζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για τη δημιουργία μιας νέας στέγης στους Αμπελόκηπους Αττικής, η οποία θα φιλοξενήσει 25 παιδιά. Επίσης καλύπτει τα έξοδα θεραπείας 3 παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, μέσω του ελληνικού παραρτήματος του ανθρωπιστικού φορέα «Καρδιές για όλους» που ιδρύθηκε από τον καρδιοχειρουργό, Καθηγητή Αυξέντιο Καλαγκό. Τέλος, πρόσφατα ενίσχυσε συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Στοργή για καρκινοπαθή παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τα «Αγάπης Έργα για τον αθλητισμό» θα στηρίζουν για τα επόμενα τρία χρόνια τον αθλητή Στέλιο Μαλακόπουλο, που αγωνίζεται σε παραολυμπιακά αθλήματα στίβου και κάνει περήφανη τη χώρα μας με τις επιτυχίες του.

Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου φυσικών επιστημών του κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στα «Αγάπης ‘Εργα για την εκπαίδευση» και ωφελεί την εκπαιδευτική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας, καθώς ενθαρρύνονται να συμμετέχουν παιδιά από πολλά σχολεία της περιοχής.
Επίσης για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας η ΜΕΒΓΑΛ έχει χρηματοδοτήσει την αγορά αθλητικών οργάνων για τις προπονήσεις της ομάδας Εν Χορώ στα Κουφάλια, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας.

Η ΜΕΒΓΑΛ ήταν ενεργά παρούσα και στις έκτακτες ανάγκες που παρουσιάστηκαν στον τομέα της Υγείας, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Δώρισε εξοπλισμό στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Α.Π.Θ., το οποίο λειτουργεί ως εργαστήριο αναφοράς του κορωνοϊού και έχει αναλάβει την ανάλυση των δειγμάτων για πιθανά κρούσματα COVID-19 όλης της Βόρειας Ελλάδας, αυξάνοντας τη δυναμικότητά του κατά 30%. Παράλληλα έστειλε χειρουργικές μάσκες στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων στη Λακωνία για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία του.
Σε μια εποχή που τα πάντα αναθεωρούνται και επαναπροσδιορίζονται με ταχείς ρυθμούς, δοκιμάζοντας τις αρχές και τις επιλογές μας, εταιρείες όπως η ΜΕΒΓΑΛ καταφέρνουν να δομούν νέες σταθερές και να σκιαγραφούν τα κριτήρια που οδηγούν σε έναν ηθικό τρόπο κατανάλωσης.
Πηγή: ΑΠΕ