Ο Γιώργος Καρυπίδης μελισσοκόμος του Δραμινού μελισσοκομικού οίκου «Το μέλι της Αρκούδας» παράγει βιολογικό μέλι, πρόπολη, γύρη και βασιλικό πολτό ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Η μικρή οικογενειακή μονάδα της οικογένειας Καρυπίδη, δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1950 ενώ το μελισσοκομείο βρίσκεται στην Παρανέστια Γη (Πρινόλοφος –Δράμας), στην Οροσειρά της Ροδόπης.

Σήμερα ο αριθμός των κυψελών της είναι 320 από επιλογή, ενώ από το 2003 εντάχθηκε στην βιολογική μελισσοκομία θέλοντας να πιστοποιήσει την ποιότητα του μελιού που παράγει.

Κάνοντας την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού ευκαιρία, ο κ. Καρυπίδης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η οικογενειακή μονάδα ανταποκρίθηκε στις νέες ανάγκες των καταναλωτών και βρήκε εναλλακτικούς τρόπους πώλησης εκμεταλλευόμενη τη δύναμη του διαδικτύου. Όπως τονίζει «από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιήσαμε ως βασικό εργαλείο προώθησης των προϊόντων μας το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι καταναλωτές ζητούσαν ποιοτικά προϊόντα να φτάνουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Έτσι το e-shop (www.honeybio.shop) που έχουμε μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις πωλήσεις των προϊόντων μας με ασφάλεια όλο το διάστημα που η αγορά ήταν σε αδράνεια».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι το μεράκι, η εμπειρία και οι γνώσεις έγιναν πολύτιμη κληρονομιά για την νέα γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία συνεχίζει σήμερα με τον ίδιο σεβασμό, διατηρώντας τις παραδοσιακές αρχές και αξίες, την βιολογική μελισσοκομία. Με δεδομένο την υψηλή ποιότητα, τα τελευταία τρία χρόνια η οικογενειακή μονάδα εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση υψηλής ποιότητας προϊόντων με βάση το μέλι όπως: μέλι με μαύρο σκόρδο, μέλι με βρώσιμα φύλλα χρυσού, κρέμα μελιού λεβάντας και τίλιου(φλαμούρι), μέλι ακακίας με μαύρη τρούφα, ξύδι μελιού, μέλι καστανιάς και δρυός, μέλια για τυριά, σοκολατάκια με μέλι, μέλι με πάστα ελληνικού φουντουκιού (Φουντουκόμελο).

Όλα τα προϊόντα αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, φυσικές διατροφικές προτάσεις που απευθύνονται σε κάθε οργανισμό, για να βοηθήσουν στη καλή υγεία του. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι ιδίας παραγωγής και βρίσκονται σε διαδικασία βιολογικής πιστοποίησης.

Η παραγωγή των μεταποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, «έχει σίγουρα μια γκουρμέ διάσταση αλλά στο βάθος βλέπουμε τον τελικό καταναλωτή και τη θρεπτική αξία των προϊόντων διατροφής που θα του παρέχουμε. Συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις νέες τάσεις στις διατροφικές ανάγκες του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε νέα καινοτόμα, 100% φυσικά προϊόντα, διατηρώντας πάντα σταθερή την υψηλή ποιότητα. Πάνω σε αυτή χτίζουμε τα προϊόντα μας».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Καρυπίδης «τα καινοτόμα προϊόντα που παράγει η οικογενειακή μονάδα απευθύνονται σε ‘ψαγμένους’ καταναλωτές. Μας ενδιαφέρουν οι καταναλωτές που δεν αγοράζουν απλά ένα προϊόν από το ράφι αλλά ψάχνουν, ενημερώνονται διαβάζουν την ετικέτα και πολλές φορές αναζητούν το βιογραφικό της παραγωγικής μονάδας.

Τα προϊόντα της οικογενειακής μονάδας βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό που μπορεί να τα προμηθευτεί από εξειδικευμένα καταστήματα ντελικατέσεν και εστιατόρια καθώς και από τo ηλεκτρονικό κατάστημα: www.honeybio.shop. Σημειώνεται ότι το μέλι της Αρκούδας έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας βιολογικών μελιών. Το 2019 βραβεύτηκε με χρυσό βραβείο για το καστανόμελο και με χρυσό βραβείο για το μέλι από παλιούρι καθώς και με ασημένιο βραβείο για το μέλι βελανιδιάς, ασημένιο βραβείο για το μέλι δάσους, ασημένιο βραβείο για το μέλι άγριων βοτάνων (φλαμούρι, κοντορίγανη).