Οι αγρότες προετοιμάζονται βήμα – βήμα για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, ωστόσο το περυσινό πάθημα με την παραγωγή τόσο σε ποσότητα, όσο και ποιότητα να σημειώνει ιστορικό χαμηλό, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια χαλάρωσης αφού τα έξοδα της σεζόν που πέρασε, υπερκέρασαν τα έσοδα κι έτσι τα περιθώρια να κρατηθούν στο επάγγελμα, στένεψαν ακόμα περισσότερο.

Η «ανάσα» όπως λένε χαρακτηριστικά από τα προϊόντα που διέθεταν ενδιάμεσα των ελαιοκομικών περιόδων στις ξενοδοχειακές μονάδες ,πλέον δεν υφίσταται ελέω κορωνοΐου.

Ο κ. Ν.Χ από την περιοχή της Μεσαράς υποστηρίζει, σύμφωνα με το newshub.gr, ότι δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στα έξοδα του και σκέπτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης της γης του και να μεταναστεύσει, παρόλο που έχει οικογένεια, ενώ στην ίδια θέση μας δήλωσε ότι βρίσκεται και ο κ. Π.Δ από την περιοχή της Βιάννου, ο οποίος μας είπε ότι για πρώτη φόρα φέτος στην ζωή του, ζήτησε δανεικά για να καλύψει της ανάγκες της οικογένειας του ευελπιστώντας σε μία καλύτερη χρονιά φέτος…

Το ελαιόλαδο σε μεγάλες ποσότητες παραμένει αδιάθετο λόγω της ποιότητας του, ξεπερνώντας ακόμα και τα πιο δυσοίωνα σενάρια, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η οξύτητα του ήταν «απαγορευτική» για κατανάλωση, τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο γύρω στα 2 ευρώ και τις τράπεζες να απαιτούν την αποπληρωμή των δανείων τους, οι αγρότες πλέον παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, όπως επισημαίνουν.

Δεν μπορούν να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους και αναλαμβάνουν από μόνοι τους δράση για τον ψεκασμό των δέντρων τους, με το όποιο κόστος σε περίπτωση επανάληψης της περυσινής καταστροφικής σεζόν, να αποτελεί το μεγάλο ρίσκο που καλούνται για πολλοστή φορά να πάρουν, ευελπιστώντας στην παράλληλη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

«Στο λάδι δεν έχει έρθει καμία στήριξη μέχρι σήμερα, την ώρα που σε άλλα προϊόντα έχει δοθεί ενίσχυση. Το λάδι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και λόγω κορωνοιου. Όλα τα καταστήματα για παράδειγμα που έκλεισαν λόγω καραντίνας, δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο; Η υγειονομική κρίση «πάγωσε» την αγορά του ελαιόλαδου σε κάθε επίπεδο.

Επίσης είχαμε τιμές αυτή την περίοδο που μας πανε πίσω 10 με 15 χρόνια. Τόσα χρόνια είχαμε να ζήσουμε τέτοια κατάσταση. Και όλα αυτά όταν πριν από δύο χρόνια είχαμε τιμές διπλάσιες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καμπιτάκης, μέλος ΔΣ της ΕΑΣΗ.