Τα προβληματα «πνίγουν» τους αμπελουργούς, οι οποίοι, ακόμη και μετά την ανακοίνωση για την εφαρμογή του μέτρου του «πράσινου» τρυγητού.

Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και δεν θα πιάσει τα ποικιλιακά σταφύλια. Δηλαδή θα πιάσει τα σταφύλια που παράγουν κρασί της «σειράς». Είναι δηλαδή τα σταφύλια χαμηλής ποιότητας, όπως τα χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι οι αμπελουργοί.

Είτε μιλαμε για τα κόκκινα, είτε για τα λευκά οινοστάφυλα. Θα φύγει λοιπόν με τον «πράσινο» τρυγητό το φθηνό κρασί. Παραμένει όμως το πρόβλημα με τα ποιοτικά σταφύλια που έχουν άλλες τιμές.

Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα οινοποιεία. Τι θα γίνει δηλαδή με το ποικιλιακό κρασί, καθώς δεν θα υπαρξει αντιστάθμισμα της τιμής με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

«Όταν πουλάς χύμα κρασί με 1 και 1.50 ευρώ, πως θα το δώσεις τώρα 50 λεπτά», αναφέρει χαρακτηριστικα το μέλος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, μιλώντας στο newshub.gr που συμπηρώνει λέγοντας πως αυτό το κρασί τελικά δεν θα πάει κανείς να το δώσει και θα μείνει μέσα στα οινοποιεία, με αποτέλεσμα όλα τα καλά σταφύλια να έχουν πρόβλημα την προσεχή περίοδο.

«Σανίδα» σωτηρίας ίσως είναι η διαβάθμιση της τιμής στα σταφύλια, σε περίπτωση που και αυτά δοθούν για οινική απόσταξη για παράδειγμα.

Από την πλευρά ο πρόεδρος των αμπελουργών – ελαιοοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, σημειώνει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει κανείς πρόβλεψη για το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά φέτος.

Την ίδια ώρα, η αγορά για τα επιτραπέζια σταφύλια – επειδή απευθυνονται στην αγορά του εξωτερικού – φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα ως σήμερα. Κρισιμη βέβαια είναι η επόμενη περίοδος και ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο.