Έναν πρωτότυπο τρόπο ανακάλυψε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και ψήφους από τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόωρο καύσωνα που έπληξε τα ελαιόδενδρά τους μέσα στον Μάιο.

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον διάδοχό του, Μάκη Βορίδη λοιπόν και του ζητούσε να βρει χρήματα για να τα δώσει στους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος έλεγχος πριν.

Ο κ. Βορίδης από την πλευρά του αυτό ακριβώς του επεσήμανε. Ότι δηλαδή οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ελέγξουν τις ζημιές ανά περιοχή, ανά χωριό και ανά καλλιέργεια διότι οι ζημιές που υπέστησαν κάποιοι ελαιοπαραγωγοί ήταν διαφορετικές ακόμη και από ελαιώνα σε ελαιώνα.

Αυτό βέβαια ο κ. Αραχωβίτης το θεώρησε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να υποστηρίξει ότι ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δεν νοιάζεται για τους ελαιοπαραγωγούς ενώ αυτός νοιαζόταν.

Και μάλιστα έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει – ο τέως – ότι είχε καταφέρει να πάρει χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιστολή που είχε στείλει στον τότε επίτροπο Γεωργίας, τον Ιρλανδό Φιλ Χόγκαν.

Μόνο που έπεσε στην περίπτωση γιατί ο κ. Βορίδης ήξερε – για μιαν ακόμη φορά – το θέμα πολύ καλά. Και… υπενθύμισε στον Λάκωνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως ο κ. Χόγκαν είχε απαντήσει ότι η ΕΕ δεν δίνει λεφτά για τέτοιες ζημιές. «Τι σας είπε ο επίτροπος; Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ πολύ. Πηγαίνετε στον κρατικό προϋπολογισμό και αν έχετε λεφτά, πληρώστε», πληροφόρησε ο κ. Βορίδης τον κ. Αραχωβίτη ότι απάντησε ο κ. Χόγκαν.

Και σα να μην έφτανε μόνον αυτό ο νυν υπουργός θύμισε στον τέως πως όταν το 2018 παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα σε ελαιοπαραγωγούς, εκείνος – ο κ. Αραχωβίτης δηλαδή – πλήρωσε μηδέν!

Βέβαια αυτά κάθε άλλο παρά άρεσαν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσπαθούσε να διακόψει τον Βορίδη όμως ο υπουργός συνέχισε ακάθεκτος βάζοντας στο… παιχνίδι και τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος επίσης κάποια στιγμή, πρόσφατα, είχε αναφερθεί στην επιστολή προς τον Χόγκαν ο οποίος όμως δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ.

Και αφού είπε για τα της ΕΕ ο Βορίδης έπιασε και τα ελληνικά κονδύλια για να θυμίσει, για μιαν ακόμη φορά, στον προκάτοχό του ότι αν επιθυμεί να χορηγηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν θα πρέπει να μην δοθούν σε άλλες κατηγορίες αγροτών όπως προκύπτει από απόφαση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποια προϊόντα ενισχύονται με αυτά τα 182 εκατομμύρια, με δική σας απόφαση; Το ρύζι, το σκληρό σιτάρι, το βόειο κρέας, η βιομηχανική τομάτα, τα πορτοκάλια, το ροδάκινο, οι σπόροι σποράς, τα σπαράγγια, η σηροτροφεία, τα ζαχαρότευτλα, το αιγοπρόβειο κρέας, οι καρποί με κέλυφος, η κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα. Από τον τομέα της κτηνοτροφίας, ειδικά δικαιώματα για τα βοοειδή και ειδικά δικαιώματα για τα αιγοπρόβατα, τα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Αυτά βάλατε στην απόφασή σας για να είναι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Θέλετε να βάλουμε την ελιά; Θέλετε να βάλουμε το λάδι να το ενισχύσουμε; Με ποιο ποσό; Θέλετε στο λάδι, που περίπου έχει τριακόσιες χιλιάδες τόνους, να βάλουμε 0,50 ευρώ ενίσχυση το κιλό, δηλαδή 150 εκατομμύρια ευρώ; Θέλετε να μου πείτε και ποιους θα κόψουμε από αυτούς για να δώσουμε τα 150 εκατομμύρια ευρώ στο λάδι;», είπε χαρακτηριστικά ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.