Μετά τις επισκέψεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, του Προέδρου ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Προέδρου ΕΛΓΟ “Δήμητρα” κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν, τις συναντήσεις με τους πληττόμενους παραγωγούς από την θεομηνία και τις συσκέψεις που ακολούθησαν στην Π.Ε. Εύβοιας με τους εκπροσώπους αυτών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στο επόμενο βήμα υλοποίησης των δεσμεύσεών της.

Για τον λόγο αυτό, δημοσιεύει τις οδηγίες δειγματοληψίας που προτείνει το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΕΛΓΟ) και πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εδαφολογικές αναλύσεις και στη συνέχεια να αποσταλούν στα κρατικά εδαφολογικά εργαστήρια της Λυκόβρυσης, Θέρμης, Σίνδου και Λάρισας. Για να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ο παραγωγός θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΔΑΟΚ Εύβοιας προκειμένου να δώσει τα στοιχεία του και να πάρει πληροφορίες για το πώς και πού θα αποστείλει τα δείγματά του (Τηλέφωνα Επικοινωνίας ΔΑΟΚ : 22213 53908 και 22213 53910, κ. Σπαρτινός Στέφανος).

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», δρομολογεί την χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, καθώς επίσης ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει ενδεικτικές δειγματοληψίες στις υποβαθμισμένες εκτάσεις γαιών. Η συμβουλευτική αντιμετώπιση αυτών των καλλιεργειών θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της γονιμότητας των χωραφιών που υπέστησαν ζημιές, βελτιώνοντας έτσι την παραγωγική σύσταση του εδάφους.

«Στόχος όλων των ανωτέρω ενεργειών είναι η έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας. Να δοθούν οι λύσεις με άμεσα αποτελέσματα στους πληττόμενους παραγωγούς, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να εφοδιάζουν τις αγορές με τα ποιοτικά τους προϊόντα», δήλωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Δημήτριος Βουρδάνος.

 Οδηγίες Δειγματοληψίας για τους Παραγωγούς

Η δειγματοληψία θα γίνει με φτυάρι ή δειγματολήπτη. Ο παραγωγός θα κινηθεί στο χωράφι ακολουθώντας ένα νοητό S και θα πάρει έδαφος μέχρι τα 30 cm από τα σημεία που υποδεικνύονται στα παρακάτω σχήματα για δύο τύπους διαστάσεων χωραφιού. Το έδαφος που θα συλλεχθεί, θα αναμειχθεί και από το τελικό δείγμα θα παρθεί ποσότητα τόση που να γεμίζει μία κοινών διαστάσεων σακούλα σουπερμάρκετ (όχι πάνω από 4 – 5 κιλά έδαφος). Ένα δείγμα θα αντιστοιχεί περίπου σε 10 στρέμματα.

Σε περίπτωση ανομοιομορφίας ή μικρότερης έκτασης του αγροτεμαχίου μπορεί να αντιστοιχεί μέχρι 5 στρέμματα.

Σε περίπτωση που το χωράφι είναι για δενδρώδεις καλλιέργειες, θα δημιουργηθεί και δεύτερο μικτό δείγμα από το βάθος 30-60 cm.

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ο παραγωγός θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη ΔΑΟΚ Εύβοιας προκειμένου να δώσει τα στοιχεία του και να πάρει πληροφορίες για το πώς και πού θα αποστείλει τα δείγματά του (Τηλέφωνα Επικοινωνίας ΔΑΟΚ : 22213 53908 και 22213 53910, κ. Σπαρτινός Στέφανος).