Ο Pau Roca, Γενικός Διευθυντής του OIV, δήλωσε στον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας τις ανησυχίες του για τον αμπελοοινικό τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Η δυσαρέσκεια αυξάνεται μεταξύ των Ισπανών αμπελουργών που κατηγορούν τα οινοποιεία ότι πληρώνουν για τα σταφύλια σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής. Αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες στις αμπελουργικές περιοχές, ο Υπουργός Γεωργίας καλεί σε συνεδρίαση τον τομέα την επόμενη εβδομάδα.

 Τιμές “σε ελεύθερη πτώση”

Στις 10 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Villarrobledo της Castilla-La Mancha οι Ισπανοί αμπελουργοί εξέφρασαν το θυμό τους για τις τιμές σταφυλιών που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με τη γεωργική οργάνωση UPA, οι τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς είναι 30% χαμηλότερες από την περασμένη σεζόν. Σε βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι ορίζεται ότι οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί πρέπει τουλάχιστον να καλύπτουν το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αντιμέτωπα με την πτώση τιμών, τα συνδικάτα επιβεβαίωσαν ότι οι διαδηλώσεις θα πολλαπλασιαστούν όσο η κατάσταση δεν επιλύεται. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης συμβάσεις που χαρακτηρίζονται ως παράνομες, επειδή αναφέρουν τιμές που θα κάλυπταν το κόστος παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Γεωργίας, Luis Planas, ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθεί συνάντηση στις 16 Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους του αμπελοοινικού τομέα για την ανάλυση των τιμών.

Ο Υπουργός συναντήθηκε επίσης στις 9 Σεπτεμβρίου με τον Γενικό Διευθυντή του OIV, τον Ισπανό Pau Roca. Παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο του OIV για την περίοδο 2020-2024 που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο και το οποίο πρέπει να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού στην επόμενη συνεδρίασή του το Νοέμβριο στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Efeagro, ο Pau Roca αξιοποίησε επίσης αυτήν τη συνάντηση για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κατάσταση στον αμπελοοινικό τομέα, επικαλούμενος πτώση 11% του όγκου του διεθνούς εμπορίου και σχεδόν 22% της αξίας τους τελευταίους μήνες. Μετά τη Γαλλία, η Ισπανία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την κρίση, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του OIV, ο οποίος υπογράμμισε το πρόβλημα των αποθεμάτων σε ένα πλαίσιο «σχετικά καλών» προοπτικών συγκομιδής σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

 Επτά συνεχείς μήνες πτώσης των χύμα εξαγωγών

Πρέπει να αναφερθεί ότι η Ισπανία υπέφερε πολύ από το διπλό αντίκτυπο του κλεισίματος του τομέα εστίασης – που συχνάζουν πολλοί Ισπανοί – και της πτώσης των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Παγκόσμιας Έκθεσης Χύμα Οίνου στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Bulk Wine Club, οι ισπανικές εξαγωγές χύμα κρασιού είναι επίσης σε ελεύθερη πτώση. Η μείωση ανέρχεται σε -22 εκατομμύρια λίτρα τον Απρίλιο (-22%) και -30 εκατομμύρια (-28%) τον Μάιο. Οι αποστολές προς την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τον Καναδά μειώθηκαν απότομα, μια πτώση που δεν αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες πωλήσεις στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Δανία.

«Ο Μάιος ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας μείωσης των εξαγωγών χύμα οίνου από την Ισπανία», σημειώνει η WBWE. Πάνω από δέκα μήνες έως τον Μάιο του 2020, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 8,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σχεδόν 500.000 εκατόλιτρα λιγότερο από ό, τι κατά την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Η Γαλλία, η οποία κατατάσσεται στον κορυφαίο εισαγωγέα ισπανικών χύμα κρασιών, συνέβαλε λογικά στη συνολική μείωση τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αλλά και η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, με αντίστοιχες μειώσεις 80% και 97% κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών.

Στην εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με το WBWE, συμβάλλει ο νέος ομοσπονδιακός νόμος που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο και ασκεί αρνητικές επιπτώσεις στις εισαγωγές χύδην οίνων στη Ρωσία. Ο Pau Roca πιστεύει ότι ο τομέας στο σύνολό του θα υποστεί δύο χρόνια κρίσης προτού ανακάμψει.