Με αφορμή την ουσιαστική περαίωση των εξαγωγών θερινών φρούτων και την εν εξελίξει συγκομιδή χειμερινών, κυρίως ακτινιδίων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, με δήλωση του ειδικού συμβούλου του κ. Γ. Πολυχρονάκη, συνιστά την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών συγκομιδής και διακίνησης ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα για την συνέχιση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών του Συνδέσμου αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών που ουσιαστικά έχουν περαιωθεί εν αναμονή της νέας εσοδείας.

Οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει ουσιαστικά εκτοξευθείσες και καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών με + 47,1% σε σχέση με πέρσι ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τ. με τις τιμές αυξημένες.

Οι εξαγωγές ροδάκινων συνεχίζουν με μικρούς ρυθμούς ευρισκόμενες στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου.

Επίσης οι εξαγωγές των νεκταρινιών παρουσιάζουν υστέρηση έναντι πέρυσι

Οι εξαγωγές των βερίκοκων ουσιαστικώς περαιώθησαν με -8,5% σε 20.683.έναντι 22.616 τόνους , λόγω μειωμένης παραγωγής.

Εν αντιθέσει οι εξαγωγές των καρπουζιών ουσιαστικώς περατώθηκαν με καταγραφή ρεκόρ όλων των εποχών και σ αυτό το προϊόν, αυξημένες +15,8% 205.593 τόνους, έναντι 177.531 τ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Μετά από έναν καλό μήνα Αύγουστο όσον αφορά τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών υψηλότερες από πέρυσι, παρατηρείται μια επιβράδυνση από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι λόγοι είναι αφ ενός η χαμηλότερες θερμοκρασίες, άνοιγμα σχολείων, τάση εξοικονόμησης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις καταναλωτικές αγορές και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων».

Ο Γ. Πολυθχρονάκη, δήλωσε σχετικά: «Η παραγωγή των χειμερινών φρούτων εξελίσσεται ομαλά ως προς την ποιότητα και την ποσότητα.

Ορισμένοι «έμποροι» συνεχίζουν την συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων που δεν πληρούν ακόμη τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας εκστρατείας στην οποία τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες απαιτήσεις για ωριμότητα, βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας του πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία. Οι μέχρι σήμερα διακινηθείσες ποσότητες είναι στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή πλην όμως αρκετά φορτία ανώριμων ακτινιδίων (ούτε σακχάρων ούτε ξηράς ουσίας και σε απαγορευμένες συσκευασίες) έχουν απορριφθεί & δεσμευθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στα σημεία εξόδου της Χώρας βάσει απόφασης του Υπουργού ΑΑΤ, έλεγχοι που πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί για να διασφαλισθεί η φήμη των προϊόντων μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 12/9/2020 – 19/9/2020, είναι οι εξής:

-Πορτοκάλια 325.816 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 292.822 τόνων

-Λεμόνια 14.820 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 11.643 τόνων

-Ροδάκινα 101.453 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 106.702 τόνων

-Καρπούζια 205.593 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 177.531 τόνων

-Κεράσια 38.927 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 26.467 τόνων

-Νεκταρίνια 58.305 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 72.996 τόνων

-Βερίκοκα 20.683 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 22.616 τόνων

-Επιτραπέζια σταφύλια 36.632 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 36.909 τόνων