Στην ανάγκη ανάγκη για περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της γεωργίας, για την οποία είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα (σ.σ. αποτελεί οριζόντια πολιτική της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας) αναφέρθηκε Γιάννης Μαυρουδής, Δ/νων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που συμμετείχε στο πάνελ “Νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα” στο Thessaloniki Helexpo Forum.
Στην εισήγησή του, ο κ. Μαυρουδής αναφέρθηκε στο ρόλο του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην ψηφιοποίηση της αγροτικής παραγωγής, ώστε να καταστεί ο αγροτικός τομέας περισσότερο ανταγωνιστικός, παραγωγικός και βιώσιμος.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μαυρουδής παρουσίασε ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη που έχουν αποκομίσει παραγωγοί και το περιβάλλον από την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας που εξασφαλίζουν από την εφαρμογή των συμβουλών του συστήματος gaiasense. Πρόκειται για μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερη διαχείριση των εισροών (φυσικών πόρων και αγροχημικών) και βελτίωση της παραγωγής ποιοτικά και ποσοτικά.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης

ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης,
ο Βουλευτής & Τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτης,
η Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) κα Εμμανουηλίδου,
ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) κ. Μπαλουκτσής και
ο Διευθυντής του τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Hellas κ. Παναγιωτόπουλος,
οι οποίοι μέσα από τις εισηγήσεις τους επίσης ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα.