Στις αρχές Αυγούστου διαπιστώθηκαν επισήμως στην Περιφέρειά τα πρώτα κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου. Από το 2014, οπότε και εκδηλώθηκε η επιζωοτία Καταρροϊκού Πυρετού από τον ορότυπο 4 στη Χώρα, δεν είχαν εκδηλωθεί άλλες εστίες της νόσου από τον εν λόγω ορότυπο στην ηπειρωτική Ελλάδα.
“Άμεσα ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας υπό το συντονισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (επιδημιολογική διερεύνηση, οριοθέτηση περιοχών με ζώνες ελέγχου και περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων από προσβεβλημένες εκτροφές κ.α.)”, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕ Δυτ. Μακεδονίας.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η Περιφερειακή Αρχή άσκησε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να εκδοθεί απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισης του Καταροϊκού Πυρετού, η οποία όχι μόνο επέτρεψε τον εμβολιασμό στη Δυτική Μακεδονία αλλά ενέκρινε και την οικονομική ενίσχυση για την αγορά 100.000 δόσεων περίπου.
Επίσης, ήδη έχει αποφασισθεί ανάθεση υπηρεσίας ψεκασμών έναντι της σκνίπας Cullicoides, στις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.
Το βασικότερο μέτρο πρόληψης της νόσου παραμένει η χρήση των ενδεδειγμένων εντομοαπωθητικών και ο περιορισμός της μετακίνησης των ζώων τις ώρες που δραστηριοποιείται η σκνίπα.
Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη νόσο πραγματοποιείται από τις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν με μέριμνα της Περιφερειακής Αρχής δύο ημερίδες πληροφόρησης κτηνοτρόφων για τη νόσο αυτή και άλλα νοσήματα, στην Καστοριά και στη Φλώρινα – επειδή τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν εκεί. Σύντομα θα ακολουθήσουν και στα Γρεβενά και στην Κοζάνη.