Με θέμα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την βιολογική δράση της φέτας και του γίδινου γάλακτος που παράγεται στους ορεινούς όγκους της δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη επιστημονική διάσκεψη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, σημείωσε στην ομιλία του ότι άμεσος στόχος είναι «να αναδειχθούν οι μοναδικές βιοχημικές ιδιότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας που παράγεται στους ορεινούς όγκους της δυτικής Μακεδονίας και ότι αυτό μπορεί να γίνει με την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα ερευνητικά εργαστήρια των πανεπιστημίων μας».

Όπως είπε σε ερευνητικό επίπεδο έχει γίνει γενετική βελτίωση σε ντόπια φυλή γίδας, που δίνει 4 κιλά γάλα ημερησίως, όταν ο μέσος όρος είναι 3 κιλά γάλα.

Ο κ. Κασαπίδης,τόνισε ότι μπορεί να γίνει η Δυτική Μακεδονία όχι μόνο η περιφέρεια με το καλύτερο ποιοτικά αιγοπρόβειο γάλα – όπως έδειξαν οι συμμετέχοντες ερευνητές-επιστήμονες – αλλά η περιφέρεια που θα πάψει να δίνει για τυροκόμηση το 95% της γαλακτοπαραγωγής της σε μονάδες εκτός Δυτικής Μακεδονίας.