Το πρώτο θερμοκήπιο με ηλιακό γυαλί στη χώρα μας παράγει και καταναλώνει καθαρή ενέργεια από το ηλιακό φως.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο ελληνικής κατασκευής, που αναπτύσσεται στις εγκαταστάσεις της οινοποιίας Τσάνταλη, στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.

Περίπου το 28% του λειτουργικού κόστους ενός θερμοκηπίου πηγαίνει στην ενέργεια. Αυτό και μόνο προκαλεί επιβάρυνση στη τελική τιμή των προϊόντων στην αγορά. «Η διαφορά κόστους του δικού μας γυαλιού από το συμβατικό είναι περίπου 30 ευρώ το μέτρο. Η επένδυση στο ηλιακό γυαλί ισοσταθμίζεται από την παραγωγή ενέργειας στα τέσσερα πρώτα χρόνια», τονίζει ο ιδιοκτήτης της start-up εταιρείας νανοϋλικών Brite Solar, Νίκος Κανόπουλος.

Το PanePowerSW, το ατού της Brite Solar, είναι μία καινοτόμα τεχνολογία ηλιακού γυαλιού η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νανοϋλικών αλλαγής φάσματος με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Πρόκειται για τεχνολογία όπου ένα διαφανές ηλιακό γυαλί (διαφάνεια άνω του 80%) παράγει καθαρή ενέργεια, μειώνει το ενεργειακό κόστος, και επιτρέπει στο φως να διαπερνά χωρίς να επηρεάζει τη φωτοσύνθεση, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές θερμοκηπίου.

Η καινοτόμα ιδέα για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια εφαρμόζεται, σύμφωνα με το greenagenda.gr για πρώτη φορά στον κόσμο από τη start-up εταιρεία νανοϋλικών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το θερμοκήπιο διαθέτει στην οροφή του ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά γυαλιά που ενσωματώνουν τεχνολογία μετατροπής της υπεριώδους ακτινοβολίας σε ορατό φως.

Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τον παραγωγό που καταφέρνει να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας του όσο και για το περιβάλλον. Εκτός από την απόσβεση της επένδυσης σε τέσσερα χρόνια συνεχίζεται καθώς η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται στο δίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, από την παραγόμενη ενέργεια καλύπτεται μέρος των ενεργειακών αναγκών του βιολογικού καθαρισμού της εταιρείας οίνου.